Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

750 bussförare hålls gisslan – kommer de att fortsätta ha ett arbete att gå till?

750 bussförare vet inte om de har ett arbete att gå till i sommar. 750 bussförare har varslats och sitter i kläm mellan politiker, Stockholms lokaltrafik och privata bussbolaget Nobina – som behöver komma upp ur sandlådan, skriver Kommunals ordförande Malin Ragnegård, Zandra Michal och Catharina Häggbom.

För tre veckor sedan meddelade bussbolaget Nobina att man varslar 750 bussförare och verkstads- och servicehallsarbetare i södra Stockholm på grund av arbetsbrist. Varslet läggs för att Nobina menar att avtalet de har för att sköta busstrafiken från och med i sommar inte längre gäller. 

I grunden handlar det om att Nobina är oense med SL, Stockholms lokaltrafik, om de elbussar som enligt avtal ska trafikera Södertörn från och med i sommar. Problemet är att bussarna inte finns på plats. Och att Nobina och SL inte är överens om vilket avtal som ska gälla fram till dess att de nya bussarna kommer och kan börja rulla.

Anställda kommer i kläm

Nobina vill köra på det tidigare, dyrare avtalet eftersom de äldre dieselbussarna är dyrare i drift, medan SL anser att det nya avtalet ska gälla även om elbussarna inte finns på plats. Där ligger konfliktlinjen mellan SL och Nobina och det är en fråga som det är upp till dem att lösa. 

Men det är de anställda som hamnar i kläm när de inte kommer överens. Först och främst handlar det givetvis om den oro ett varsel innebär. Kommer bussförarna överhuvudtaget ha ett arbete att gå till i sommar?

Kommer de att stå utan anställning?

Och även om de flesta förstår att det i slutändan kommer att rulla bussar i södra Stockholm – det går givetvis inte att lamslå en kollektivtrafik som hundratusentals människor är beroende av – så skapar hela den här härvan praktiska problem för de anställda.

När Nobina nu börjar omplacera personal till depåer i andra delar av Stockholms län kan det för många innebära långa resvägar till och från jobbet som gör det svårare att få ihop arbetsliv och fritid. Och om de tackar nej till omplacering inom Nobina, kommer de då att stå utan anställning och förtur om en annan entreprenör tar över busstrafiken på Södertörn? 

Det är dags för Nobina och SL att kliva upp ur sandlådan, sätta sig vid förhandlingsbordet och komma överens om en lösning som gör att medlemmarna i Kommunal utan oro kan gå till jobbet.

Faktum är att man inte ens vet om man kommer kunna ta ut de sommarsemestrar som redan är beviljade eftersom de utgår från scheman som kanske inte finns i sommar.

Frågorna är många. Svaren är få. Och i praktiken hålls de anställda på Nobinas depåer på Södertörn gisslan så länge politikerna i Region Stockholm, byråkraterna på SL och entreprenörerna på bussbolagen inte kommer överens om vad som ska gälla.

Leker med liv och arbeten

Det är oacceptabelt att situationen hanteras på det här sättet. Det är människors liv och arbete man leker med när man inte klarar av att prata med varandra som vuxna personer och lösa de problem som alla vet måste lösas. 

Det är dags för Nobina och SL att kliva upp ur sandlådan, sätta sig vid förhandlingsbordet och komma överens om en lösning som gör att medlemmarna i Kommunal utan oro kan gå till jobbet och utföra de arbetsuppgifter som alla vet måste utföras.