Forskare vid Göteborgs universitet har studerat risken för självmordshandlingar bland 1,5 miljoner svenska män i olika yrkesgrupper. Studien visar att byggnadsarbetare är mer utsatta än andra.

Under perioden 2002–2019 utförde 2 700 byggarbetare självmordsförsök eller självmord. Risken att drabbas är 50 procent större för denna yrkesgrupp än för män i allmänhet. En intervjustudie pekar ut flera riskfaktorer för just byggnadsarbetare.

Machokultur

– På byggena råder ofta en machokultur där man förväntas bita ihop och kämpa på. Jobbet är stressigt och fysiskt krävande, och det är vanligt att man självmedicinerar med alkohol och tabletter. Många har svårt att prata om psykisk ohälsa och vet inte vart de ska vända sig, säger docent Jenny Nyberg, docent i folkhälsa vid Göteborgs universitet.

Forskning från Australien visar att mental ohälsa har ökat kraftigt i byggsektorn de senaste decennierna. De svenska forskarna tror att trenden är densamma i vårt land.

Våga fråga

Jenny Nyberg hoppas att forskningsresultaten ska leda till att man utvecklar metoder att möta problemen. Forskarna samarbetar med organisationer som Suicide Zero i frågan för att ta fram material till företag. Man vill nå arbetsledare och skyddsombud, men också enskilda medarbetare.

– I Australien finns metoder och program där byggarbetare lär sig fånga upp signaler hos arbetskamrater och våga fråga hur de mår. Vi vill utveckla något motsvarande för svenska arbetsplatser, säger Jenny Nyberg.

Ännu sämre för utlänningar

Forskningsstudien baseras på 1,5 miljoner svenska män som mönstrat för värnplikt. Studien missar därmed en stor andel av de utländska byggarbetare som jobbar under ofta svåra förhållanden på svenska arbetsplatser. I nästa steg av studien ska forskarna försöka göra intervjuer i denna grupp.

– Vi misstänker att det ser ännu sämre ut för dem än för de svenska medborgarna i vårt register, säger Jenny Nyberg.

Låga krav på utbildning

Det är inte bara byggnadsarbetare som är extra utsatta. Allra störst risk för självmordshandlingar (självmordsförsök eller självmord) finns bland män som inte arbetar alls, till exempel på grund av sjukskrivning eller arbetslöshet.

Forskarnas studie visar också en kraftigt förhöjd risk i yrken med låga krav på utbildning, så som städare, renhållningsarbetare, tidningsbud, snabbmatspersonal, industriarbetare och försäljare. Män med sådana yrken hade en 60 procents ökad risk för självmordshandlingar.

Mår du psykiskt dåligt? Hit kan du vända dig

Har du akuta tankar på att ta ditt liv eller befarar att någon annan ska göra det: ring 112. Men även vid allmän oro, ångest och nedstämdhet finns en mängd aktörer att söka stöd hos. 

Hit kan du vända dig för samtal eller vård:

Vårdguiden 1177. Ring för att få hjälp med var du ska vända dig.

Vårdcentral

Företagshälsovård

Det finns även en mängd organisationer som du anonymt kan ta kontakt med via telefon eller chatt. Några exempel är:

Självmordslinjen

Drivs av föreningen Mind som arbetar för psykisk hälsa. De som svarar är volontärer som har fått utbildning och handledning för att ge medmänskligt stöd.

Telefon: 901 01

Mansjouren

Mansjouren i Stockholm tar emot samtal från hela Sverige. Till dig som behöver prata om relationer, framtid, jobb, barn eller ekonomi. Kommer du inte fram så kopplas du vidare till en telefonsvarare, och kan bli uppringd om du vill det. 

Telefon: 08-30 30 20

Regnbågslinjen 

Regnbågslinjen är en samtalsjour som riktar sig till den som definierar sig inom HBTQI-spektrumet, samt till anhöriga. De som svarar är volontärer som själva är HBTQI-personer och är utbildade för uppgiften.

Telefon 0770-55 00 10