11 juni 2024. En 51-årig chaufför stannar till vid ett byggvaruhus i Jämjö, öster om Karlskrona, där han ska lassa av gods. 

Men han kommer aldrig hem igen. Enligt tidningen Sydöstran kläms mannen fast mellan släpets sidokant och läm. Han avlider senare på kvällen av sina skador. 

Det här är en av arbetsplatsolyckorna med dödlig utgång under 2024.

Totalt har 42 personer mist livet på jobbet i år, visar siffror från Arbetsmiljöverket.

”Behöver jobba mer”

Bara några månader efter olyckan i Jämjö kan Arbetsmiljöverket presentera resultatet från sin stora inspektionsinsats mot åkerier som levererar material till byggarbetsplatser.

Här lyfts just lossning och lastning som en stor arbetsmiljörisk, där många arbetsgivare brister.

Många av dödsolyckorna är återkommande, konstaterar Ola Hansson, projektledare för Arbetsmiljöverkets nollvision mot dödsolyckor.

Vanligast är fallolyckor, klämolyckor och trafikolyckor. 

– Gång på gång är det samma typ av brister i arbetsmiljöarbetet som ligger bakom. Arbetsgivare behöver jobba mer med det grundläggande systematiska arbetsmiljöarbetet – och då främst att undersöka och bedöma risker, säger Ola Hansson. 

”Inget vi önskar”

Under 2023 miste 62 personer livet på sina jobb. Det stack ut, eftersom det var den högsta siffran på tolv år.

Bland annat dog fem byggnadsarbetare i samma olycka – när en hiss föll mot marken på ett bygge i Sundbyberg den 11 december.

Att siffran i år är 42 liknar mer ett ”normalår” sett till den senaste tioårsperioden, enligt Ola Hansson, som dock betonar att varje dödsolycka är en stor tragedi. 

– Det är svårt att dra slutsatser bara av att titta på utvecklingen från ett år till ett annat, konstaterar han.

De stora trenderna handlar i stället om hur antalet dödsolyckor dramatiskt minskat sedan 50-talet, då de årligen låg på runt 400 dödsfall.

Under 2000-talet har nedgången dock stannat upp, betonar Ola Hansson. 

– Och det är inget vi önskar, naturligtvis. 

”Bra arbetsmiljö har störst effekt”

Har ni som myndighet misslyckats med nollvisionen mot dödsolyckor? 
– Man ska komma ihåg att den största effekten på en bra arbetsmiljö uppnås på arbetsplatserna. Det är arbetsgivaren på den arbetsplatsen som bär ansvaret. Sedan är det många andra aktörer som behöver bidra från sitt håll för att få ner olyckorna. Vi är en sådan aktör. Skyddsombud, fack och arbetsgivarorganisationer har också en stor roll.

Går det att minska dödsolyckorna och till och med nå noll?
– Vi kan inte ha en annan målsättning, för det skulle ju innebära att vi skulle acceptera svinn av människoliv på arbetsplatser och det kan vi aldrig acceptera. Så den målsättningen måste vi ha. Sedan är det här inget som löser sig över en dag utan vi måste jobba kontinuerligt.

Nämn en sak Arbetsmiljöverket kan göra bättre än i dag för att få ner antalet dödsolyckor.
– I vår nollvision mot dödsolyckor har vi bland annat valt att fokusera på att öka lärandet av dödsolyckor och andra allvarliga olyckor som vi ser återkommer. Att vi ska bli bättre på att dela med oss av lärdomar från inträffade händelser är något som efterfrågats och som vi nu alltså arbetar aktivt på att förbättra.

Alla som dog på jobbet 2024 var män. Enligt Ola Hansson handlar det om att olyckorna sker i mansdominerade yrken och branscher.