Barnskötarnas städvarning: ”Risk att vi blir hustomtar i förskolan”
Förskollärare säger nej till att dammsuga mattor och torka skåp. Frågan är vilken yrkesgrupp i förskolan som ska göra det?
– Det finns en risk att det slutar med att vi barnskötare blir hustomtar som springer runt och gör kringuppgifterna, säger barnskötaren Sara Jönsson.

Sara Jönsson vill inte att barnskötare ska ta kringuppgifter på förskolan.
I takt med att kommunerna sparar in på lokalvård, kök och vaktmästarinsatser läggs fler så kallade kringuppgifter på den pedagogiska personalen i förskolan. Det kan handla om att ta emot matleveranser, ordna mellanmål, dammsuga mattor, tvätta madrassöverdrag och torka skåp.
Frågan om vem som ska göra uppgifterna är inte ny, men nu höjer förskollärarna tonläget och menar att det inte är deras ansvar.
– De säger tydligt ifrån, bland annat via sina fackliga representanter, att det här inte är deras jobb. Det handlar om hierarkier. Vad är det som gör att de tycker att våra arbetsuppgifter är mindre värda så att vi kan ta oss den tiden? säger Sara Jönsson, barnskötare i Lunds kommun.
Riskerar samarbetet
Hon säger att det fungerar bra på hennes arbetsplats i dag och att barnskötare och förskollärare ofta delar på uppgifterna, men att samarbetet riskerar att försämras om förskollärarnas fack fortsätter driva frågan hårt:
– Det visar att de inte tycker att vi är viktiga. Ingen tycker att uppgifterna ligger på deras bord men i direktiven från Lunds kommun står det att de ska göras av arbetslaget eller av all personal, och där ingår också förskollärarna.
Retat upp Kommunals ordförande
Vad som gjort Sara Jönsson och många andra barnskötare riktigt irriterade är att en representant från Sveriges Lärare sagt i en intervju i tidningen Vi Lärare att uppgifter som att torka skåp ingår i barnskötarnas uppgifter enligt kollektivavtalet.
Uttalandet har också retat upp Kommunals ordförande Malin Ragnegård:
– Det är många barnskötare som hört av sig. Jag blev själv väldigt upprörd och irriterad – det stämmer ju inte. Jag har tagit upp det med Sveriges Lärare och de håller med om att det inte finns i vårt kollektivavtal. Men uttalandet har hunnit röra upp mycket känslor hos både medlemmar och förtroendevalda.
”Nedvärderande mot lokalvårdarna”
Malin Ragnegård tycker att konflikten runt kringuppgifterna egentligen inte borde finnas. Arbetsgivaren borde se till att ha kompetent personal med utbildning för de olika arbetsuppgifter som ska utföras.
Det betyder att lokalvårdare städar och kökspersonal utför arbetsuppgifter runt mat och kök.
– Jag tycker att det är nedvärderande mot lokalvårdare, måltidspersonal och kockar att som arbetsgivare säga att andra yrkesgrupper ska utföra deras arbetsuppgifter. Som att vem som helst kan utföra dem. I så fall får arbetsgivaren vara ärlig med sina prioriteringar, att de inte bryr sig om att minimera smittspridning till exempel, eftersom uppgifterna ska utföras av personer som saknar utbildning om dem.
”De utan utbildning ska göra dem”
Sveriges Lärares vice ordförande Pia Rizell vidhåller att förbundets huvudspår är att förskollärarna inte ska utföra kringuppgifterna.
– Vi värnar deras pedagogiska kärnuppdrag. Det är frågan vi driver. Men det betyder inte att vi säger att uppgifterna ska läggas på barnskötarna.
Vilka ska då göra kringuppgifterna?
– I grunden är det helt galet att förskolan inte upphandlar städ- och kökstjänster så att de kan göras av lokalvårdare och kökspersonal. Helst ska det alltså finnas städ-, köks- och vaktmästarpersonal som kan utföra dem.
Nu ser det inte ut så överallt – vem ska då göra dem?
– Då borde yrkesgrupper som arbetar i förskolan utan utbildning göra dem. Det vill säga varken förskollärare eller barnskötare. Runt 40 procent av alla som arbetar i förskolan i dag saknar relevant utbildning och då är det rimligt att de två yrkesgrupper som har pedagogisk utbildning tar ansvar för att ge kvalitet och trygghet åt barnen i första hand, säger Pia Rizell.
Kommunal håller inte med
Kommunal håller inte med förskollärarnas fack. Malin Ragnegård tycker att det är ”beklagligt” att på det sättet ställa yrkesgrupper som jobbar som team mot varandra:
– Förskolan bemannas främst av barnskötare och förskollärare, men även de som har en annan eller ingen utbildning är anställd för att vara i barngruppen. Vi uppmanar arbetsgivarna att alla som arbetar i förskolan i så fall delar på arbetsuppgifterna.