”Hur blev vi ett land där välgörenhet ersatte politiska reformer?”
Julen har blivit allmosornas tid, skriver ordförande för LO Väst Christine Marttila.
Julen närmar sig med stormsteg och med den ser vi en flod av välgörenhetsinitiativ, matkassar och insamlingar till behövande.
På ytan kan detta verka som en väldigt fin gest och ett uttryck för att man vill hjälpa den som inte har det lika bra som en själv. Men bakom julglittret döljer sig tyvärr en mörkare verklighet.
Sverige har förändrats
En verklighet där dom rika tävlar om att visa godhet med sina allmosor, samtidigt som klyftorna i samhället växer. Hur hamnade vi här? Hur blev vi ett land där välgörenhet ersatte politiska reformer?
Sverige har under lång tid varit känt som ett land som präglats av jämlikhet och starka sociala skyddsnät. Men det håller tyvärr på att förändras. Idag lever allt fler i ekonomisk svårighet trots att vi är rikare som land än någonsin, många trots att dom har jobb.
Samtidigt ser vi hur de rikaste i samhället inte bara behåller sin förmögenhet, utan ökar den i rekordtakt. Istället för att bidra till långsiktiga lösningar blir julen en arena där de förmögna köper julklappar till fattiga familjer för att lätta sina egna samveten.
Välgörenhet är ingen lösning
När fattiga människor förlitar sig på matkassar eller insamlingar för att kunna ge sina barn en fin jul är det inte ett uttryck för solidaritet. Det är ett symptom på ett samhälle där politiska lösningar har ersatts av tillfälliga lapptäcken.
Allmosor kan lindra en akut nödsituation men de gör inget för att förändra de strukturer som skapar fattigdom från första början.
Tyvärr har politiken istället för att driva på för reformer som stärker välfärden och minskar ojämlikheten, istället skapat en kultur där välgörenhet ses som en lösning.
Rika får beröm
Företag och rika privatpersoner skänker pengar och får beröm medialt samtidigt som de drar nytta av sin ”givmildhet”. De har genom åren fått skattesänkningar som urholkar dom resurser som skulle kunna användas för att bygga ett starkare samhälle och den politiska debatten har ersatts av en tävling i godhet.
Julen är en tid för att reflektera över våra värderingar. Ska vi fortsätta på en väg där allmosor ersätter rättvisa? Eller ska vi kräva att politiken tar sitt ansvar för att skapa ett samhälle där alla har bättre möjligheter?
Vi måste återgå till att se fattigdom och ojämlikhet som ett politiskt ansvar, inte som en individuell fråga. Det krävs kraftfulla reformer för att skapa ett samhälle där ingen behöver vara beroende av allmosor.
Tre riktiga lösningar
Det handlar om:
En stark välfärd
Alla ska ha rätt till en värdig tillvaro, oavsett inkomst eller bakgrund. Vård, skola och omsorg måste prioriteras.
Rättvisa skatter
De som har mest ska bidra mer. Det är dags att återinföra en skattepolitik som omfördelar resurser och bygger ett rättvist samhälle.
Fler jobb och bättre arbetsvillkor
Ingen ska behöva leva i fattigdom trots att de arbetar. Det måste bli fler hållbara heltider och karensen måste slopas.
Låt julen bli en påminnelse om vad vi har förlorat och en signal om att det är dags att ta tillbaka det. Ett jämlikt samhälle bygger vi tillsammans, inte genom att förlita oss på de rikas godhet.