Arbetsgivarna vill ta bort Maries kortare arbetstid
Arbetstidsförkortningen är guld värd för många industriarbetare och får inte tas bort, anser Marie Stenquist på Volvo i Göteborg. Men hon skräms inte av arbetsgivarnas krav.
– De kan komma med vilka dumma grejer som helst. Men vi ska ju komma överens.
Industriarbetare som går på teknikavtalet har arbetstidsförkortning på 64 timmar om året som sätts in på den anställdes tidbank. Det är en mycket uppskattad förmån, som de flesta medlemmar för allt i världen inte vill bli av med.
– Det är värt mycket att kunna ta ut ett par timmar ledigt när du ska gå till vårdcentralen eller åka med tåget till barnens farmor på fredag eftermiddag. Utan tidbanken tvingas man kanske ta en hel semesterdag, säger Marie Stenquist.
Inte överdrivet förskräckt
Hon är vice ordförande i verkstadsklubben på Volvo Cars i Göteborg, och sitter med i IF Metalls förhandlingsdelegation för teknikavtalet sedan 2015. Hon är van vid att arbetsgivarna kommer med avtalskrav som är svårsmälta för facket.
Hon blir inte överdrivet förskräckt över kravet att avveckla arbetstidsförkortningen i kollektivavtalet.
– Jag har aldrig varit med om att de har kommit med ett krav som våra medlemmar tycker är jättebra. De kan komma med vilka grejer som helst. Sen sätter vi oss ner och förhandlar och till sist kommer vi överens, säger Marie Stenquist.
När GS-facket i våras frågade sina medlemmar vid sågverken vad facket ska prioritera i avtalsrörelsen handlade en stor del av förslagen om arbetstidskontona, ATK, säger Göran Molin, förtroendevald vid SCA:s sågverk i Bollstabruk och ledamot av GS-fackets delegation för sågverksavtalet.
– ”Höj ATK:n”, ”Försvara ATK:n”, ”Rör inte ATK:n”.… Så lät förslagen.
Växlas över till pensionssparande
Industriarbetsgivarnas yrkande skiljer sig något från Teknikföretagens: De vill att en del av de 63 timmar i arbetstidsförkortning per år som de anställda har idag växlas över till pensionssparande.
Industriarbetsgivarna vill också att de avsättningar som görs till deltidspensionen förs över till den ”vanliga” tjänstepensionen, säger Göran Molin, som har fått se arbetsgivarnas yrkanden under torsdagen.
– Skulle vi i delegationen gå med på försämringar av ATK:n, då blir vi inte populära.