Chefer snålar med julbord – anställda rasar: ”Borde vara en självklarhet”
Inte ens varannan anställd räknar med att bli bjuden på julbord av jobbet, enligt en undersökning från Visita. Bland de som snuvas på sill och köttbullar gror missnöjet. ”Snålt, det borde vara en självklarhet”, skriver en anställd.
”Snålt”, är ett vanligt återkommande ord bland svaren om varför man tycker att det är dåligt att arbetsgivaren inte bjuder på julbord.
Besöksnäringens arbetsgivarorganisation Visita har med hjälp av analysföretaget Infostat undersökt julbordsvanorna bland 1 002 slumpmässigt utvalda svenskar.
Bland annat har de tagit reda på hur många som räknar med att bli bjudna på julbord av arbetsgivaren. Knappt hälften, 47 procent svarade att de räknade med det. Det är något mindre än tidigare år, Visita har årligen gjort undersökningen sedan 2017.
– Arbetsgivare som bjuder på julbord varje år fortsätter att göra det. Däremot finns det vissa arbetsgivare som bara bjuder ibland, och de har blivit fler, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita.
Fem speciella år
Det har varit fem speciella år, konstaterar han. Först pandemi med dess restriktioner och regler kring trängsel och smittskydd. Sedan ett sömlöst inträde i inflationsekonomi, vilket inneburit en helt annan sorts påfrestning.
– En del organisationer drabbades hårt av ökade kostnader. Det är klart, då tycker vissa att julbord inte är något att prioritera. Men det är inte något som anställda blir särskilt imponerande av, säger Thomas Jakobsson.
Nej, bland de drygt 100 personer som svarat i fritextrutan i undersökningen, om att inte bli bjuden på julbord av jobbet, gror missnöjet. Ett urval:
”Vore fin uppskattning! Vi får aldrig något.”
”Det är många andra arbetsgivare som gör det, och det är en fin gest att göra det. Att inte göra det kan upplevas som att man inte är nöjd med arbetarna.”
”Tradition att arbetsgivare bjuder på julbord.”
”Alla sådana ”förmåner” tas alltid bort för vårdanställda. Ingen julklapp, ingen julbonus, inget julbord. Vi jobbar bara på… bonusar är för privata företag och vinstdrivande.”
”Tycker att det är snålt.”
”Jag tycker vi arbetare kan belönas med det.”
Julbord har en unik särställning på den svenska arbetsmarknaden, konstaterar Thomas Jakobsson. I Sverige har det sedan länge varit ett sätt för arbetsgivare att samlas och avrunda året. Och anställda känner sig uppenbarligen uppskattade när de blir bjudna, säger han.
– Det är många som lyfter att andra arbetsgivare bjuder på julbord. De blir avundsjuka helt enkelt. De tycker att det är snålt och känner sig mindre uppskattade. Det blir en negativ signal till de anställda. Det ger ju upphov till dålig stämning, helt klart, säger Thomas Jakobsson.
Kvinnor snuvas på julbordet
I år är det främst kvinnor som snuvas på julbordet. Varannan man och var tredje kvinna blir bjudna på julbord varje år, visar undersökningen. Svaret till den snedfördelningen finns att hitta i ett svårare budgetläge inom offentlig sektor de senaste åren, berättar Thomas Jakobsson. Det kan sticka i ögonen att bjuda på julbord samtidigt som man drar ner på kostnader och tjänster, säger han.
– Gemene man kan tänka: ”vad gör ni med våra skattepengar?!” Men då glömmer man bort att de anställda som arbetar för oss och får betalt med skattepengar också behöver må bra och känna sig uppskattade för att känna sig motiverade och göra ett bra jobb.
Samtidigt uppskattar inte alla att bli bjudna på julbord, visar undersökningen. Vissa gillar inte julmat och hade hellre velat ha en julfest. Andra kan känna ett socialt tvång.
– En del tycker att de har bättre saker att göra på sin fritid, säger Thomas Jakobsson.
Har du blivit bjuden på julbord i år?
– Det har jag. Det var väldigt trevligt och fruktansvärt gott, säger Thomas Jakobsson, och tillägger att något annat skulle vara tjänstefel.
Han jobbar trots allt på en organisation som representerar restaurangbranschen.
Urval bland svaren: Därför är det fel att arbetsgivaren inte bjuder på julbord
”För att det är ett enkelt sätt att visa uppskattning till sin personal.”
”De drar ned på allt litet extra som de förr bjöd på.”
”Det är en trevlig gemensam sak att göra.”
”Upplevs som de anställda inte är prioriterade och att man sparar allt man kan på personal, påverkar trivsel på arbetsplatsen.”
”Vore roligt om vi gjorde något tillsammans utanför kontoret.”
”Tycker att julbord är ett bra sätt för arbetsgivaren att visa uppskattning för höstens arbete.”
”Snålt.”
”Så mycket pengar som de tjänar och så kan de inte bjuda på ett julbord.”
”Det skulle vara fint att få känna sig uppskattad som medarbetare.”
”Vi får inte ens julklappar. Nåt borde man få som tack för året.”
Källa: Visita/Infostat