Så lurar konsulter företag med falska samarbeten med Arbetsmiljöverket
Privata konsulter hävdar att de är samarbetspartners med Arbetsmiljöverket. Nu varnar myndigheten i alla sina inspektionsmeddelanden. ”Vi samarbetar inte”, säger Nadja Lukin på Arbetsmiljöverket.
Efter att Arbetsmiljöverket har gjort en inspektion på ett företag skickar myndigheten ett inspektionsmeddelande. Där listas bland annat eventuella krav som ställs på företaget för att komma till rätta med arbetsmiljöproblem.
Sedan en tid tillbaka innehåller alla sådana meddelanden en standardformulering om privata arbetsmiljökonsulter:
”Har aldrig sådana samarbeten”
”Det finns privata arbetsmiljökonsulter på marknaden som erbjuder stöd åt arbetsgivares arbetsmiljöarbete mot ersättning. Vissa av dem säger sig vara samarbetspartners med Arbetsmiljöverket, vilket vi beklagar då Arbetsmiljöverket aldrig har sådana samarbeten.”
Varför har ni gjort det?
– Ett flertal arbetsgivare har berättat för våra inspektörer att de blivit kontaktade av olika företag som har erbjudit sina tjänster i samband med våra inspektioner. Då vill vi markera att vi inte har några samarbeten i samband med vårt uppdrag, säger Nadja Lukin, chef för inspektionsavdelningen i Luleå.
”En markering från vår sida”
Hon påpekar att Arbetsmiljöverkets handlingar är offentliga, vilket innebär att vem som helst kan begära ut dem. Det kan då vara så att privata arbetsmiljökonsulter begär ut inspektionsmeddelanden och sedan kontaktar det företaget och erbjuder hjälp med att komma till rätta med de krav som Arbetsmiljöverket ställt.
– Då kan det vara så att företaget uppfattar det som att vi har med det att göra. Så det är en markering från vår sida. Vi samarbetar inte, utan vi fattar formella beslut i vår ärendehantering och de besluten kommunicerar vi ut, säger Nadja Lukin.
Kan det inte vara bra om arbetsgivare tar hjälp av externa experter för att åtgärda era krav?
– Absolut. Och vi har möjlighet att ställa krav på hjälp av utomstående experter om det bedöms att arbetsgivaren själv saknar den kunskapen eller kompetensen. Men vi pekar ju inte på vem, utan att man ska ta hjälp av någon med de kunskaperna. Vem arbetsgivaren anlitar som stöd är upp till arbetsgivaren att avgöra.