– Jag gick från en brukare till en annan och klev över en mindre snödriva när jag skulle korsa vägen och trampade fel. Jag ramlade och vred höger ben illa.

Det berättar en undersköterska i hemtjänsten, som föll och fick en fraktur på underbenet. Det ledde till en sjukskrivning i över 30 dagar och klassas därmed som en allvarlig arbetsolycka.

Fall – den vanligaste olyckan

Fallolyckor är den vanligaste typen och står för ungefär en tredjedel av alla allvarliga arbetsolyckor. Det visar en analys från Afa Försäkring.

Många av dem sker utomhus där någon ramlar på marknivå. Och det är tydligt att halka är en starkt bidragande orsak då sju av tio olyckor inträffade mellan november och mars.

– Det beror på väglaget helt enkelt. När det blir snö och is så vet vi att fler halkar, säger Elin Henriksson, analytiker och statistiker på Afa Försäkring.

”Rör sig mycket utomhus”

Just undersköterskor är ett av de värst drabbade jobben när det handlar om fallolyckor utomhus. Även vårdbiträden och personliga assistenter finns med på listan över de mest halkdrabbade.

– Det är yrkesgrupper som rör sig mycket utomhus, mellan olika brukare till exempel. Så då finns det stor risk för halkolyckor, säger Elin Henriksson.

Även yrkesförare är ofta drabbade. Det kan handla om när tar sig in och ut ur sina fordon, tankar eller liknande, enligt Elin Henriksson.

– Andra yrkesgrupper som sticker ut i statistiken är brevbärare och tidningsdistributörer samt städare och fönsterputsare. För dessa två yrkesgrupper sker över 80 procent av de allvarliga fallolyckorna utomhus under vintermånaderna, säger Elin Henriksson.

Yrkesgrupper som haft flest fallolyckor

Kvinnor

  • Undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter
  • Barnskötare, fritidsledare
  • Städare och fönsterputsare

Män

  • Betong-, bygg- och anläggningsarbete
  • Metall- och övrigt industriellt arbete
  • Yrkesförare

Källa: Afa Försäkring