”Säker elförsörjning i krig kräver statligt ansvar”
Sverige riskerar att vaggas in i falsk trygghet, skriver Sekos ordförande Gabriella Lavecchia och socialdemokratiska riksdagsledamoten Kadir Kasirga.
Elförsörjningen är en kritisk del av samhällets infrastruktur och en grundförutsättning för all samhällsviktig verksamhet. För att stärka Sveriges beredskap att klara energiförsörjningen vid en kris- eller krigssituation har regeringen beslutat att aktivera civilplikten inom elförsörjningsområdet.
I grunden tycker vi detta är bra, en gedigen beredskap och en ifrån början välfungerande elförsörjning skulle stärka båda landet och personalen inom energibranschen. Dessvärre saknas ”gedigen” och ”välfungerande” i nuvarande planen och det framstår därför snarare förhastat än genomtänkt.
Saknas planering
Vi menar att det saknas en helhetsbild av vad beredskapsstyrkan inom civilplikten ska behärska. Förutom elkunskap krävs åtgärder för att underhålla elnätet, som att gräva fram kablar med tunga maskiner i samarbete med nätföretag för att undvika riskfyllda arbetsmiljöer.
Sådan planering saknas i nuvarande förslag. Dessutom innebär arbetsmiljön risker som ofta är farliga även i fredstid. För att hantera detta krävs längre utbildning för både civilpliktiga och arbetsledningen hos de mottagande företagen.
Energibranschen står idag inför en akut kompetenskris som regeringen tycks ignorera.
Uppenbara risker
Tusentals nya anställningar kommer att behövas under de kommande åren för att upprätthålla kapaciteten. Dels på grund av pensionsavgångar, dels på grund av en åldrande infrastruktur som kräver omfattande underhåll.
Trots detta har regeringen misslyckats med att ta fram en långsiktig och hållbar strategi för kompetensförsörjning inom energisektorn.
Risken är uppenbar, utan en sådan strategi kommer personer som utbildas via civilplikten att lockas till energibranschen och därmed försvinna från den civilpliktiga beredskapen.
Förslag bygger dessutom på en felaktig bild av dagens situation som fungerande – en verklighetsfrånvänd syn. Historiskt sett utbildade stora aktörer som Vattenfall sin egen personal för att säkra nödvändiga resurser.
Sveriges försörjningstrygghet på spel
Idag finns endast två skolor i landet som utbildar linjemontörer med en årlig examen av cirka 100 personer, långt ifrån vad som behövs för att möta den växande efterfrågan.
Svenska Kraftnät, som har ansvar för landets stamnät, är dessutom starkt beroende av externa aktörer för att klara både underhåll och investeringar.
Regeringens bristande initiativ i denna fråga äventyrar därmed inte bara energisektorns framtid utan också landets försörjningstrygghet.
Marknaden är för opålitlig
Vår uppfattning är att vi inte kan överlåta åt marknaden att ta detta viktiga ansvar. Det är hög tid att en statlig myndighet, som Energimarknadsinspektionen eller Svenska Kraftnät, får ett helhetsansvar för utbildning inom branschen.
Med en sådan lösning skulle vi inte bara kunna tillgodose rätt mängd utbildade personer, utan också säkerställa att kompetensen håller hög kvalitet. Detta skapar förutsättningarna för den välfungerande energibransch som kan dra nytta av en beredskapsstyrka vid händelse av kris eller krig.
Utöver behovet av utbildning och kompetensförsörjning är frågan om egen personal avgörande för Sveriges elsäkerhet i händelse av kris eller krig.
Osäkert med underentreprenörer
I dag förlitar sig elnätsföretagen nästan uteslutande på underentreprenörer för drift och underhåll, vilket skapar sårbarhet och osäkerhet.
En lösning på detta skulle kunna vara att det införs ett krav i ellagen på att elnätsföretagen ska ha egenanställd personal för centrala funktioner. Det skulle minska pressen på att ständigt slimma organisationerna för att spara kostnader.
Med egen personal skulle även kontinuiteten öka, det skulle på ett bättre sätt gå att säkerställa att personalen har kunskaper om områdena och förutsättningarna där de arbetar. Dessutom skulle vi få en betydligt större flexibilitet och säkerhet, med en ökad reservkapacitet av arbetskraft redo att sättas in vid krissituationer.
Investera i arbetskraft
För att kunna garantera en stabil och pålitlig elförsörjning, även vid händelse av kris eller krig, är det helt enkelt avgörande att Svenska Kraftnät och andra centrala aktörer har egen personal för drift och underhåll. Det är det enda sättet att säkerställa att kompetensen stannar i landet och att vi har en kontinuerlig tillgång till nödvändig arbetskraft.
Genom att investera i utbildning och säkerställa egen personal kan vi stärka både vår elförsörjning och Sveriges motståndskraft i kris- och krigssituationer.
Sammanfattningsvis ser vi positivt på första steget mot en gedigen beredskapsstyrka och välfungerande elförsörjning, men vill med detta också påtala att utan gedigen och välfungerande, löper Sverige stor risk att vaggas in i falsk trygghet.