Jessica blev uppsagd från Icas lager efter 7,5 år – skulle fått fast jobb en vecka senare
Efter sju och ett halvt år på Icas lager sades Jessica Kullborg och hundratalet andra bemanningsanställda abrupt upp. Veckan efteråt skulle en regelförändring gett dem fasta jobb.
Det kom som en chock. Tisdagen den 10 september stod Jessica Kullborg som vanligt och lastade varor på Icas lager i Långeberga utanför Helsingborg, skriver Handelsnytt.
Byggnaden är enorm. Den motsvarar ungefär nio fotbollsplaner och här har Jessica Kullborg haft sin arbetsvardag de senaste 7,5 åren. Hon har i princip gjort allt: frysen, kolonialavdelningen, frukt och färskt.
Axlar, rygg och händer har tagit stryk av åtta timmars plock av varor dag ut och dag in. Totalt blir det ett par ton varje dag, konstaterar hon.
– Jag har hela tiden sett till att lära mig nytt, säger Jessica där hon nu sitter på ett café nära järnvägsstationen i Helsingborg.
Blev bemanningsanställd
I början jobbade Jessica Kullborg på timmar på lagret direkt för Ica. Efter en tid erbjöd bemanningsföretaget Ranstad henne en tillsvidareanställning.
– Jag fick barn för snart sex år sedan och är ensamstående mamma. Jag är övertygad om att det är därför Ica inte ville ha mig direkt hos dem. Flera andra kollegor, som kommit långt efter mig, har ju blivit Ica-anställda.
Men tillbaka till den där tisdagen i september. Jessica Kullborg har varit fackligt aktiv de senaste åren och huvudskyddsombud för de drygt 100 Randstadsanställda på lagret.
Den här förmiddagen fick hon ett samtal från ombudsmannen på avdelningen i Helsingborg. De behövde ha ett akut möte, meddelande han.
– Jag fick en klump i magen, för jag insåg att det inte var något bra.
Uppsagda med kort varsel
I ett videosamtal fick hon beskedet av ombudsmannen: Randstad skulle inom en timme skicka ut ett mejl till alla anställda.
Ica hade nämligen sagt upp avtalet med bemanningsföretaget som hade servat dem med personal, år efter år.
Och det handlade om snabba ryck. De bemanningsanställda som hade jobbat för Ica längre än 24 månader skulle ha sin sista arbetsdag den 27 september, knappt tre veckor senare.
Övriga skulle få jobba kvar avtalstiden ut.
Jessica berättar att de inom klubben hade haft flera möten om den nya uthyrningslagen.
De kände ju till reglerna som skulle börja gälla den 1 oktober: att inhyrda ska få fast anställning om de är uthyrda till samma företag i 24 månader. Klubben hade pratat om olika scenarier.
– Men vi trodde aldrig att Ica skulle kunna göra så här. De är ju helt beroende av oss bemanningsanställda. Vi står för 80 procent av plockarbetet på lagret och vi såg inte detta komma, säger Jessica Kullborg.
Känner sig svikna
Blek i ansiktet och själv darrig, eftersom hon insåg att även hennes eget liv nu drastiskt skulle förändras, gick Jessica Kullborg ut från mötet.
– Känslan av att vi i facket inte kunde göra någonting för att påverka eller stoppa beslutet var hemskt. Vi kunde finnas för medlemmarna och svara på frågor, men inte så mycket mer. Det innebar att vi har fått ta emot en hel del frustration och besvikelse.
Och Jessica Kullborg förstår sina kollegor. För även om Ica rent lagligt inte har gjort något fel så är beslutet moraliskt helt uppåt väggarna, anser hon.
– Hur kan de se oss som förbrukningsvaror? De bara avslutar avtalet och sluter ett nytt, med ett annat bemanningsföretag. All vår kunskap och allt vi har gett Ica slängs på sophögen.
Ica: Affärsmässiga grunder
Handelsnytt har sökt Ica som väljer att återkomma på mejl. Företagets svar på kritiken kan sammanfattas med att avtalet med Randstad har sagts upp på ”affärsmässiga grunder”.
Ica motsätter sig att det skulle ha med regelförändringarna för bemanning att göra.
Jessica Kullborg minns alla år som hon har ansträngt sig för att göra sitt bästa på jobbet. Hur hon har trampat sin cykel de flera kilometrarna från lägenheten på Dalhem i regn och rusk, via den dygnet-runt-öppna förskolan som hon har varit hänvisad till på grund av obekväm arbetstid.
Hon har lämnat sonen klockan 5.30 varje morgon för att alltid komma i god tid för ombyte inför sitt pass.
– Jag, och många med mig som också har blivit uppsagda, har haft jättebra skattningar i Icas mätsystem. Vi har haft bra prestation, bra attityd och hög närvaro. Men det spelar tydligen ingen roll.
Enligt Jessica Kullborg har det dessutom under alla år varit skillnad på de bemannings- och Icaanställda. De finns till och med två olika fackklubbar på arbetsplatsen.
Missar bonus och julbord
– De Ica-anställda har bättre villkor. De plockar aldrig mer än fyra timmar per dag för att få variation i arbetsmiljö. Vi som jobbar via bemanning plockar jämt.
De bemanningsanställda har heller inte fått ta del av Icas bonus och julpengar. Och de har inte fått personalrabatt i matsalen eller blivit inbjudna till lagerenheternas julbord.
– Det gör att vi har hållit oss för oss själva, medan de Ica-anställda umgås med varandra, säger Jessica Kullborg.
Hon tycker att systemet med bemanning är bra, vid arbetstoppar. Men det ska begränsas dit och inte sättas i system.
– Vissa har varit uthyrda till lagret i 14 år! På så vis är det ju bra att man stramat åt reglerna. Men det är absurt att följden blir denna, att vi med kort varsel blir arbetslösa.
Orolig för kollegor
När vi ses på caféet har hon precis hunnit vänja sig vid de sysslolösa dagarna.
Hon och de uppsagda kollegorna har garantilön som innebär att hon under tre månader framöver behöver vara tillgänglig för Randstad om de skulle behöva henne i ett annat uppdrag.
– Men än har det inte hänt. Däremot påverkar det min framtida a-kassa negativt. Jag får ut lägre garantilön än vad jag hade i lön, när ob och annat fanns med.
Vad som händer framöver vet hon inte riktigt. Nu ska hon samla ihop sig själv och sedan kanske det blir en KY-utbildning.
– Jag ser en framtid. Men för flera av mina kollegor är det katastrof. Många är ganska nya i Sverige, har inte något annat nätverk på arbetsmarknaden och är ensamma familjeförsörjare. Vad ska de göra nu?
Artikeln är tidigare publicerad i Handelsnytt som tillsammans med Arbetet och fem andra titlar ingår i LO Mediehus.
Jessica Kullborg
- Ålder: 32 år
- Familj: Son, 5,5 år. Samt mamma, som också jobbar på Ica-lagret.
- Bor: Helsingborg.
- Fritidsintressen: Att vara ute i naturen/lekplatsen, cykla, umgås med vänner samt matlagning och att äta mat!
Om de nya reglerna i uthyrningslagen:
Förändringarna är en del av nya Las (lagen om anställningsskydd) som trädde i kraft 1 oktober 2022.
De innebär att anställda hos bemanningsföretag som varit placerade på samma driftsenhet i minst 24 månader, under en period på 36 månader, ska erbjudas en tillsvidareanställning hos kundföretaget.
Som alternativ kan kundföretaget välja att betala två månadslöner till den enskilda individen som kompensation.