Du hänger upp hammare efter hammare på hyllan i det stora varuhuset. Du gör det flera gånger i veckan. Du tänker kanske att det är billiga verktyg från Kina som ingen riktig hantverkare skulle använda. Men du tänker inte att du genom huden kan få i dig cancerframkallande PAH-ämnen, varje gång du sluter din hand runt en ny hammare. Du jobbar ju på ett stort svenskt företag med butiker över hela landet. De har väl koll?

Inte alltid. Det visar Handelsnytts och Arbetets granskning av Kemikalieinspektionens anmälningar om gift i varor. 

Återkommande sålt varor med giftiga kemikalier

I anmälningarna finns bevis för att stora kedjor som bland annat Dollarstore, Normal, Jula, Rusta, Biltema och XXL återkommande sålt varor med giftiga kemikalier i. 

Det handlar om höga halter bly i elektronik, om plastsaker som innehåller hormonstörande ftalater, och kadmium som kan ge allt från cancer till benskörhet. Oftast har varorna importerats från Kina. 

Vi har gått igenom alla anmälningar till åklagare som Kemikalieinspektionen gjort från 2016 fram till idag. Sedan har vi djupdykt i de elva företag som fått flest anmälningar. 

Efter att Kemikalieinspektionen hittat gift i olika varor är det upp till åklagaren att reda ut om företagen varit så pass oaktsamma, alltså haft så dåliga rutiner och kontroller, att det går att döma dem till böter. 

Ett av företagen på topplistan är Biltema som blivit anmälda fem gånger, bland annat för att ha sålt en starthjälp till bilar som innehöll för mycket bly. De har också sålt en vildmarksstövel med för höga halter cancerframkallande PAH. 

Biltema svarar inte

Företaget har dock aldrig dömts till böter i domstol eftersom det inte har gått att bevisa oaktsamt agerande. Biltema har inte svarat på våra frågor om hur de ser på anmälningarna från Kemikalieinspektionen och risken för anställda. 

Pierre Eriksson, klubbordförande på Biltemas lager i Halmstad, har haft anledning att fundera på hur kemikalier i vardagen påverkar oss. För ett par år sedan fick han beskedet att han var ”mer eller mindre steril”. 

Han satt på jobbets fackexpedition. Provsvaret han fick via 1177-appen visade att han inte hade några spermier. 

Pierre Eriksson, klubbordförande på Biltemas lager i Halmstad, har haft anledning att fundera på hur kemikalier i vardagen påverkar oss. För ett par år sedan fick han beskedet att han var ”mer eller mindre steril”. 

– Det var en stor kris och initialt en chock. Jag har alltid vetat att jag vill ha barn och plötsligt togs det som i teorin är så jävla enkelt ifrån mig. 

Under åren har han tagit reda på och tänkt på hur kemikalier påverkar oss.

– Det är klart att jag började fundera på när och hur jag fick det här problemet. Och om det var någonting jag hade kunnat göra annorlunda. 

”Det är jätteläskigt”

Han läste en artikel i Arbetet om en tjej som jobbade som målare och hade försökt att bli gravid länge. Hon var rädd att kemikalierna i målarfärgen påverkade henne. Han såg en dokumentär som visade att tjejer kommer i puberteten allt tidigare och att mäns spermiekvalitet försämrats drastiskt de senaste 50 åren. Forskare misstänker att det kan bero på olika kemikalier som finns i samhället.  

– Något håller på att hända med oss på det biologiska planet. Det är jätteläskigt. Snart kanske ingen kan få barn naturligt utan det blir som i science fiction, att alla föds i stora tankar, säger Pierre Eriksson, halvt på skämt – halvt på allvar. 

Vår granskning visar att företagen inte bara blivit anmälda för gifter i produkterna utan även för att farliga kemikalier inte haft rätt varningstexter – vilket kan få ödesdigra konsekvenser. 

”Min dotter råkade spilla limmet på sina jeans, vilket ledde till en kemisk reaktion med allvarliga brännskador på benet som följd.” 

Det skriver en mamma i en anmälan efter att dottern använt den populära kedjan Normals nagellim. Hon skriver att det inte fanns tillräckligt tydliga varningstexter från tillverkare och återförsäljare. 

”Detta är en produkt som kan köpas och handhas av barn, kombinationen lim-bomull måste räknas som väldigt vanlig och risk för skador borde därför vara mycket hög”, skriver hon vidare. 

Normal har blivit anmälda

Detta fall har åklagaren ännu inte avgjort. Normal har även blivit anmälda av Kemikalieinspektionen för att ett annat nagellim inte försetts med varningstexter på svenska.

Detta lim har tidigare uppmärksammats av Aftonbladet, där en kvinna berättade att hon fick brännskador efter att hon skulle måla naglarna med sin vän och hennes elvaåriga dotter.

Normals Sverigechef Jan Nyberg svarar i ett mejl att de samarbetar med externa parter och även har interna resurser som ser till att de följer alla lagar och praxis på området. 

”Vi har nyligen sett över våra rutiner i samarbete med Kemikalieinspektionen”, skriver han vidare. 

När det handlar om nagellimmen skriver Jan Nyberg att ”produkten hade rätt information om fara vid kontakt med huden. Det var dock inte tydligt angivet att produkten också kan utveckla värme om den kommer i kontakt med textilier vilket var fallet. Vi erkänner att denna varningstext saknades och den har därefter lagts till på produkten.”

Kemikalier inte lika hårt reglerade i Kina

Det många av företagen på vår topplista har gemensamt är att deras giftiga varor ofta är importerade från Kina. Där är kemikalier inte lika hårt reglerade som i EU, som har de strängaste kraven i världen. 

De varor som oftast innehåller gifter kommer från marknadsplatser som Amazon, Fyndiq och Wish, och via dropshipping-sajter som inte har eget lager, utan där varan skickas direkt från leverantör. 

– Men det finns så mycket kemikalier i varor att även de större kedjorna åker dit ibland, trots att de gör stickprovskontroller och ställer krav på leverantörer. Det är också många led i produktionen, vilket kan göra det svårt för den som köper in varan till EU att faktiskt veta vad de innehåller, säger Karin Rumar, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Karin Rumar, inspektör på Kemikalieinspektionen.
Karin Rumar, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Att det flödar in så mycket giftiga varor i Sverige och EU får konsekvenser för både människor och miljö. 

– Det är svårt att härleda en enskild vara till att orsaka cancer. Det är inte som att vi dör knall fall. Men gifterna hamnar bland annat i dammet i hemmet, som barn kan exponeras för, eller i vattnet och fisken, som vi sedan får i oss via mat. 

Billigare med bly

Så varför importeras det så mycket från Kina då? En stor anledning är priset. En vanlig typ av anmälning i vår granskning är höga halter bly i elektronik.

– Jag vet att det till exempel är billigare att använda bly i lödningarna och det är väl därför man gör det. Det kostar att hålla sig till reglerna, du ska dessutom ha anställda som jobbar med att kontrollera att produkterna är säkra, säger Karin Rumar. 

På Biltemas lager i Halmstad kommer Pierre Eriksson i direktkontakt med vissa av företagets varor, till exempel gummislangar. Men det mesta han skickar ut till företagets varuhus är emballerat eller förpackat i kartonger. 

Han tror inte att det är hans jobb som har gjort honom steril.

– Det verkar som att Biltema oftast håller sig inom sina gränser. Vi har inte haft några stora skandaler. 

Tack vare IVF, assisterad befruktning, fick Pierre Eriksson till slut en dotter. Det var först efter att hon fötts som han kunde gå in i rummet på fackexpeditionen igen. Rummet där han fick det värsta beskedet i sitt liv.  

– Min dotter var ett mirakel. Men det är fortfarande ett trauma att vara mer eller mindre steril och inte kunna ge henne ett syskon. 

Giftiga varor – här är företagen som blivit anmälda och bötfällda flest gånger

När Kemikalieinspektionen hittar olagligt höga halter av giftiga ämnen i varor gör de en åtalsanmälan till åklagare. Drygt en tredjedel av anmälningarna leder till böter för företagen. I resten av fallen går det inte att bevisa att brottet begåtts av oaktsamhet eller med uppsåt, eller så tycker åklagaren att företaget redan fått straff nog i ett annat ärende. 

Research: Anni Alm och Karl Martinsson

Butikskedjor

Här är företagen som anmälts flest gånger av Kemikalieinspektionen 2016-2024 för att ha sålt giftiga varor. 


Dollarstore

Anmälningar om brott: 8 stycken.
Fällda: 5 gånger.
Böter totalt: 600 000 kronor
Exempel: Monstermasken och spindlarna innehöll ftalater.

Jula

Anmälningar om brott: 6 stycken.
Fällda: 3 gånger.
Böter totalt: 200 000 kronor

Exempel: Hammaren innehöll olagligt 
höga halter av bly och 
cancerframkallande PAH-ämnen. 

XXL

Anmälningar om brott: 4 stycken.
Fällda: 4 gånger.
Böter totalt: 65 000 kronor.

Exempel: Har sålt en jaktskjorta behandlad med antimyggmedel utan att märka produkten.

Rusta

Anmälningar om brott: 4 stycken.
Fällda: 1 gång.
Böter totalt: 30 000 kronor.

Exempel: Har sålt en myggfälla som innehöll 
komponenter med för höga halter av bly.
Den var även CE-märkt vilket är felaktigt
på grund av blyhalterna. 

Normal

Anmälningar om brott: 5 stycken.
Fällda: 0 gånger (1 fall ännu inte avgjort).
Böter totalt:  0 kronor.

Exempel:
”Min dotter råkade spilla limmet på sina jeans, vilket ledde till en kemisk reaktion med allvarliga brännskador på benet som följd.” 

En mamma i sin anmälan om att nagellimmet ovan saknar tydlig varningstext på svenska. 

Biltema

Anmälningar om brott: 5 stycken.
Fällda: 0 gånger.
Böter totalt:  0 kronor.

Exempel: Vildmarksstövel som i ett konsumenttest visade för höga halter cancerframkallande PAH:er. Förundersökning nedlagd. 

Nätbutiker och grossister

Inter Agenturer

Grossist som importerar bland annat leksaker från Kina för försäljning genom olika butiker och hemsidor i Sverige.
Anmälningar om brott: 5 stycken.
Fällda: 3 gånger (1 fall inte avgjort ännu).
Böter totalt: 475 000 kronor.

Exempel: Leksaksponny 
innehöll höga halter ftalater. 

24.se

E-handel som säljer tillbehör till hemelektronik, husdjurstillbehör och träningsredskap.
Anmälningar om brott: 5 stycken.
Fällda: 2 gånger.
Böter totalt:  70 000 kronor.

INF COMPANY 

E-handelsföretag som säljer prylar främst från Kina.
Anmälningar om brott: 5 stycken.
Fällda: 2 gånger.
Böter totalt:  30 000 kronor.

EAST IMPORT I HÖÖR

Grossistbolag vars varumärken kan hittas på bland annat Gekås, City Gross och Coop.
Anmälningar om brott: 4 stycken.
Fällda: 0 gånger.
Böter totalt: 0 kronor.

COOLSTUFF

E-handel med fokus på unika presenter och smarta prylar.
Anmälningar om brott: 6 stycken.
Fällda: 0 gånger (2 fall ännu inte avgjorda).
Böter totalt: 0 kronor.

Så farliga är gifterna som hittats i butiksvaror

Ger barn livslånga nervskador

Bly är ett mycket giftigt ämne som inte får användas i vissa varor. Det kan skada nervsystemet och påverka till exempel förmågan till inlärning. Foster och barn är särskilt känsliga. Kan till exempel finnas i metallegeringar i elektronik och som stabilisator i plast eller som förening i färgpigment.

Benskörhet, njurskador och cancer

Kadmium är giftigt för miljön och kan ge benskörhet, njurskador och cancer. Kan finnas i exempelvis uppladdningsbara batterier, konstnärsfärger, elektronik och plast.

Skadar naturen, bryts inte ned

SCCP, kortkedjiga klorparaffiner är skadligt för vattenlevande organismer. Det är också mycket långlivat, bryts inte ned i naturen och är misstänkt cancerframkallande. Ämnesgruppen används bland annat som mjukgörare och flamskyddsmedel i PVC-plast.

Cancerframkallande

PAH:er, polycykliska aromatiska kolväten, är en grupp av flera hundra ämnen. PAH:er bildas när kol eller kolväten, som oljor, upphettas utan att det ger en fullständig förbränning till koldioxid. Det kan ske i industriella processer, i förbränningsmotorer i bilar och vid grillning av mat. 

PAH:er är den största gruppen av cancerogena ämnen som vi känner till i dag. PAH-ämnen tas lätt upp av huden. 

Påverkar testiklar och fruktsamhet

Ftalater är en grupp ämnen där alla inte är skadliga, men vissa ftalater kan påverka testiklarna och göra det svårare att få barn och vissa är misstänkt hormonstörande. Används som mjukgörare i plast och kan läcka ut ur plast och tas upp av kroppen.

Bekämpar ogräs och ohyra – giftigt för allt

Biocider är olika bekämpningsmedel.  Varor som är behandlade med biocidprodukter innehåller ämnen som kan vara farliga eller giftiga för människor och miljö.

Därför får varorna bara vara behandlade med tillåtna ämnen för att få säljas i EU.