Tidöpartier vill drogtesta offentligt anställda: ”Frivilliga tester är ett slag i luften”
”En friskola kan drogtesta sina lärare, men vi får inte testa i den kommunala skolan”, konstaterar Eskilstunapolitikern Jari Puustinen (M). Nu öppnar två av Tidöpartierna dörren för att se över reglerna som förbjuder drogtester av offentligt anställda.
Antalet drogtester i arbetslivet ökar stadigt. Karolinska universitetslaboratoriet, som analyserar en stor del av testerna, uppger att deras drogtester från arbetslivet mångdubblats under 2000-talet.
Även andelen positiva test har ökat. Ungefär vart tjugonde test visar spår av droger.
Men det är bara privata arbetsgivare som kan drogtesta sina anställda.
Offentligt anställda skyddas nämligen i grundlagen mot påtvingade kroppsliga ingrepp och dit räknas drogtester.
”Inte rimligt”
– En friskola kan alltså drogtesta sina lärare, men vi får inte testa lärarna i den kommunala skolan. Det är inte rimligt, säger Jari Puustinen, kommunalråd för Moderaterna i Eskilstuna.
Arbetetsgivarorganisationen SKR håller med. Tillsammans med Arbetsgivarverket gick de i tisdags ut och krävde en lagändring av regeringen för att kunna drogtesta offentligt anställda.
”Då behovet av en säker verksamhet är lika stort i offentlig sektor som för privat, framstår den nuvarande skillnaden i möjligheterna till drogtestning inte som rimlig”, skrev de i ett pressmeddelande.
Jari Puustinen i Eskilstuna ville införa drogtester för samtliga, nästan 10 000 anställda, i Eskilstuna kommun.
– Våra anställda har hand om barn och äldre och det är våra skattemedel som finansierar verksamheten. Ska vi då inte ha möjlighet att testa så att de som utför uppdragen inte är påverkade av droger?
”Ett slag i luften”
Förra året tillsatte Eskilstuna en utredning för att se om det finns vägar att införa drogtester trots lagens förbund, men i somras kom beskedet att det inte går.
Drogtester av personal i offentlig sektor får bara ske om de är frivilliga och den som inte vill lämna ett test kan varken omplaceras eller sägas upp på grund av det.
– Att införa frivilliga tester är ju ett slag i luften. Den som missbrukar droger kommer knappast gå med på att testa sig, säger Jari Puustinen.
Drogtester av offentlighetsanställda är dock ingen fråga som hittills prioriterats av partierna på riksnivå.
”Drogmissbruk finns överallt”
Inom Tidösamarbetet har den inte ens varit uppe för diskussion, uppger Sverigedemokraterna. Partiet är ett av två Tidöpartier som nu öppnar för att en lagändring kan behövas.
I ett mejl till Arbetet skriver Sverigedemokraterna att partiet ser över frågan. De anser att drogtest är ”ett förhållandevis litet ingrepp på integriteten, särskilt om man ställer det i relation till att kollegor eller andra man möter i sin tjänsteutövning kan ta skada”.
”Vi vill på sikt se en harmonisering av regelverken. Drogmissbruk finns överallt och är lika skadligt oavsett om det är en offentlig eller privat arbetsgivare.” skriver partiet vidare.
Även Kristdemokraterna är inne på samma linje. Partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson, Camilla Rinaldo Miller, skriver till Arbetet att narkotikaproblemet i samhället ökar. Därför krävs mer förebyggande arbete och drogtestning kan vara en av metoderna.
”Lagstiftningen måste hänga med verkligheten. Det kan därför finnas skäl att se över frågan så att offentliga arbetsgivare får samma möjlighet att drogtesta anställda som privata arbetsgivare har.”
”Ingen vill opereras av en läkare som är drogpåverkad”
Hon tillägger att drogtester är viktiga både för att hjälpa den som har drogproblem och för att skydda omgivningen.
”Ingen vill opereras av en läkare som är drogpåverkad. Ett missbruk av narkotika är dessutom ofta svårare att upptäcka än alkoholmissbruk och därför är det viktigt att offentliga arbetsgivare ges samma möjlighet att testa.”
Liberalerna har inte svarat på Arbetets frågor. Inte heller justitieminister Gunnar Strömmer från Moderaterna har lämnat några svar, trots att Arbetet sökt honom under en längre tid.
Det är inte bara i Eskilstuna som politiker vill drogtesta kommunanställda. I minst fyra andra kommuner har frågan om drogtester varit uppe i fullmäktige det senaste året.
Även i Norberg och Skellefteå är det Moderaterna som lyft frågan. I Alingsås ville Sverigedemokraterna införa drogtester och i Tranås var det Socialdemokraterna som ville utreda om det gick att komma runt grundlagens förbud på något sätt.
Röstats ned
I samtliga fall har motionerna röstats ned med hänvisning till att tester strider mot lagen.
Katarina Bergström, jurist på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) säger att intresset för drogtester verkar ha ökat hos de offentliga arbetsgivarna.
– Vi märker att vi får fler frågor än tidigare om möjligheten att drogtesta anställda. Våra arbetsgivare vill veta vad som gäller. Om det leder till någon förändring återstår att se.
Jari Puustinen i Eskilstuna tycker att regeringen borde lyfta frågan och se till så att lagen ändras.
– Med den gängkriminalitet vi har, och narkotikan som gör att den frodas, borde även offentliga arbetsgivare få drogtesta.
Delade meningar om drogtester
Ska offentliga arbetsgivare få samma möjlighet att drogtesta anställda som privata?
Carola Löfstrand, arbetsmiljöutredare på LO:
”Rent allmänt tycker vi att det ska finnas kollektivavtal med facket om det ska finnas drogtester. Hela drogtestkedjan ska vara kvalitetssäkrad, från provtagning till resultat, och testningen ska ske i ett förebyggande och omhändertagande syfte, och inte för att göra sig av med anställda som eventuellt har problem. Vi saknar en personlig integritetslagstiftning i arbetslivet.”
Peter Muck af Rosenschöld, vd Sveriges Företagshälsor:
”Vi tycker att även offentliga arbetsgivare ska kunna få drogtesta anställda. Att arbeta förebyggande mot drogproblem på arbetsplatserna är inte bara en fråga om arbetsmiljö, hälsa och säkerhet utan också en samhällsfråga. Gängen som ligger bakom skjutningar och kriminalitet finansieras till stor del av narkotikahandel. Om arbetsgivare vill ta ansvar och hjälpa anställda med missbruksproblem borde de inte hindras. Men det är viktigt att det sker på ett ansvarsfullt sätt, att testkedjan är kontrollerad och att parterna är med i diskussionen.”
Ciczie Weidby (V), arbetsmarknadsutskottet:
”Drogtester ska användas restriktivt och inte generellt. Självklart ska ingen vara påverkad på jobbet, men det måste alltid ske en avvägning mellan rätten till personligintegritet och nyttan av kontrollen. Att det inte finns en samlad lagstiftning om detta är problematiskt. Samma personliga integritet borde gälla för alla oavsett arbetsgivare, men det är snarare kraven på privata arbetsgivare som borde skärpas.”
Jonny Cato (C), arbetsmarknadsutskottet:
”Centerpartiet tycker att vi behöver se över möjligheten att göra drogtester i offentlig sektor där det finns risk för andra människors liv och hälsa. Ett sådant exempel är kirurger. Möjligheten att drogtestas behöver dock användas restriktivt och ske i dialog mellan arbetsmarknadens parter.”
Jan Riise (MP), konstitutionsutskottet:
”Vi har en vision om ett drogfritt samhälle, men hur vi ska nå dit är ingen lätt fråga. Offentligt anställda har ju ett starkt skydd för sin integritet i grundlagen och om det ska ändras måste det finnas väldigt starka skäl för det. Det här är en mångbottnad fråga som måste utredas och som vi får ta ställning till om det blir aktuellt.”