Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Ska vi betala för att kunna arbeta? Avgiften för personalparkering höjs med 175 procent

Nu ska det kosta 1 100 kronor – en höjning med 700 – för att parkera när vi jobbar. Ska vi straffas för att vi arbetar på tider som gör kollektivtrafiken till en orimlig lösning? frågar fyra fackligt aktiva kommunalare i Västra Götalandsregionen.

Västra Götalandsregionen planerar att höja avgiften för personalparkering från 400 kr till som mest 1100 kr per månad.  Argumentet är en anpassning till marknadspriserna kring sjukhusen, Sahlgrenska, Östra och Mölndals sjukhus.  

Redan i dag är det stora skillnader på parkeringsavgifterna inom Västra Götalandsregionen. Sahlgrenska, Östra och Mölndal har i dagsläget högst parkeringsavgifter i regionen på 400 kr medan det på andra håll är betydligt billigare.  

Gratis parkering vid industrin

Regionens förslag om att chockhöja priserna drabbar i synnerhet kvinnodominerade yrkesgrupper med redan låga löner och arbetstider som gör kollektivtrafiken till en orimlig lösning. Samtidigt har många manligt dominerade arbetsplatser så som Volvo gratis parkering. 

Prisutvecklingen i Göteborg med omnejd har under en lång tid skenat och med löneutvecklingen för bland annat undersköterskor i sjukvården pressas våra medlemmar att flytta längre ut från våra arbetsplatser, där kollektivtrafiken är undermålig utanför kontorstid.  

Med den föreslagna höjningen av parkeringsavgiften från regionen känns det som man ska betala för att få arbeta, eller att man lägger en straffavgift för alla som jobbar…

Våra medlemmar jobbar när andra firar midsommar och julafton med sina barn, våra medlemmar håller i gång 24/7 och tar ansvar varje dag och varje natt. Vi har med andra ord medlemmar som har barn på förskolan som dagligen pendlar från till exempel Sollebrunn, Göta, Sjömarken eller Stenungsund till våra sjukhus. 

I praktiken en lönesänkning

Förslaget om att höja avgiften med 175 procent innebär att regionen tjänar mer på parkeringen än vad det kostar att sköta den.

Detta skulle inte bara vara ett slag mot personalens ekonomi, utan en orättvis behandling av yrkesgrupper så som undersköterskor, lokalvårdare och vaktmästare. Det innebär i praktiken en lönesänkning, eftersom andra arbetsgivare i området inte belastar sin personal med liknande kostnader. 

Vill de tvinga bort oss?

Regionen hävdar att parkeringen är en förmån, trots att den ofta är fullbelagd under kvällspassen och att platstillgång inte är garanterad. Man kan också notera att tjänstepersonerna som tagit fram detta förslag utgår från regionens centralort Vänersborg – där man har gratis parkering. 

Detta beslut behöver omprövas för att säkerställa rättvisa villkor för regionens personal. Eller är det regionens mål att tvinga bort vår sjukvårdspersonal genom orimliga villkor?

Med den föreslagna höjningen av parkeringsavgiften från regionen känns det som man ska betala för att få arbeta, eller att man lägger en straffavgift för alla som jobbar på Sahlgrenska, Östra och Mölndal.