”Jag hade känt mig trygg när Hamodi var där på gården, då han ofta hade varit där under sin uppväxt. Jag tyckte det kändes bra att Hamodi skulle få detta sommarjobb i stället för att hänga ute på̊ stan.”

Det berättar 14-åriga Muhammads mamma, som kallade honom Hamodi, i polisförhör efter olyckan som tog hennes sons liv i augusti förra året.

Arbetet har flera gånger tidigare skrivit om olyckan där Muhammad miste livet. Att barn dör på jobbet är mycket ovanligt. Senast någon under 18 år miste livet i en arbetsplatsolycka var 2008, visar Arbetsmiljöverkets statistik.

Vållande till annans död

Nu åtalas arbetsgivaren för arbetsmiljöbrott, vållande till annans död. Enligt åklagaren har lantbrukaren brutit mot flera punkter i arbetsmiljölagens regler för unga som arbetar. Först och främst får en 14-åring inte köra den typen av maskiner som orsakade hans död.

Dessutom jobbade han ensam, vilket inte heller är tillåtet vid så pass riskfyllt arbete. Det hade inte ens varit tillåtet om Muhammad varit över 18 år.

Kom inte hem efter jobbet

När Muhammad inte kom hem efter jobbet kvällen den 7 augusti 2023 ringde hans föräldrar till lantbrukaren som han jobbade hos. Han hade inte sett till honom och trodde att han tagit sig hem när han slutade jobba klockan fyra.

Lantbrukaren och hans fru gick ut för att leta och hittade pojken klämd under maskinen, en så kallad kompaktlastare, som han hade kört. När ambulansen kom till platsen konstaterades att han var död sedan flera timmar. 

Blyg, glad och omtänksam

När Arbetet var med vid Muhammads begravning förra sommaren berättade de som kände honom hur han var som person. De beskrev honom som blyg, glad och omtänksam. Han brukade hjälpa sin mamma att handla. Han brukade spela musik på kvällarna och cykla med sina kompisar den korta biten in till Ulricehamn. Nu hade han fixat sitt första sommarjobb och var så glad över det. Han hade köpt ett Playstation 5.

– Han ville gärna bli polis. Det var hans dröm. Han tyckte poliserna såg stiliga ut. Han var en väldigt skötsam kille och väldigt omtyckt bland kompisarna i skolan, bland lärarna och bland andra i samhället, berättade Ziad Makrous, integrationsassistent i kyrkan som stöttade familjen efter olyckan.

Förnekar brott

Olyckan utreddes sedan som ett misstänkt arbetsmiljöbrott. Nu har åklagaren alltså lämnat in ett åtal till tingsrätten där det framgår att lantbrukaren brutit mot flera regler när det gäller unga som jobbar.

Därför, menar åklagaren, ska lantbrukaren betala två miljoner kronor i företagsbot.

Mannens advokat, Johanna Wennberg, säger att han förnekar brott.

– Det som har hänt är jättesorgligt och det är han den första att skriva under på. Men vi menar att han har vidtagit de säkerhetsarrangemang och åtgärder som han har kunnat förutse i den här situationen.

Enligt åtalet var ju pojken för ung för att köra en sådan maskin över huvud taget?
– Min klient har gjort olika bedömningar i den här situationen kring arbetsuppgifter utifrån mognad, erfarenhet och även andra aspekter. Så utifrån det så har han gjort bedömningen att det har varit ett arbetsmoment som han har kunnat hantera, säger Johanna Wennberg.