Hur ska man egentligen förstås SVT:s nya humoristiska dokumentärserie First lady?

Visst, på ytan handlar den om komikern David Batras vedermödor som make och medföljande åt före detta M-ledaren och (dåvarande) landshövdingen i Stockholm, Anna Kinberg Batra.

Men mellan det att kamerorna slogs på och seriens premiär hände ju något. En liten grej bara.

Aftonbladet började granska hur landshövdingen faktiskt skött sitt jobb och i september meddelade Justieombudsmannen att Kinberg Batra bland annat åsidosatt regeringsformens krav på saklighet och opartiskhet vid inte mindre än tre rekryteringar till länsstyrelsen i Stockholm. Sannolika brott mot lagen, alltså.

Anna Kinberg Batra vägrade avgå

”Landshövdingens handlande vittnar om nonchalans och bristande respekt för grundläggande bestämmelser som syftar till att bevara allmänhetens förtroende för offentlig verksamhet”, skrev JO i sin rapport.

Anna Kinberg Batra skulle ändå härska vidare, meddelade hon. Dagen därpå slog regeringen fast att hon får sparken.

Och när Kinberg Batra kickades ut från Tessinska palatset så slapp hon ta verkligt ansvar för sina eventuella lagbrott. I stället för att ställas inför skranket blev det en alltså en tv-serie som slutar i att hon – enligt SVT:s pressutskick – ”hamnar i ett mediedrev”.

Det är sånt som händer, tydligen.

Flyttades till elefantkyrkogården

Och när det hände Kinberg Batra så ledde det inte till att hon blev av med sin anställning. Hon flyttades bara från en avdelning i staten (Stockholms länsstyrelse) till en annan (Regeringskansliets så kallade elefantkyrkogård). Och månadslönen på 122 000 kronor, ja den tickar in som vanligt i över fyra år till.

Så hur ska man förstå tv-serien?

Är det en berättelse om maktens arrogans, hur etablissemanget skyddas från konsekvenser helt oavsett vilka misstag de gör? En rapport från Landet Lagom där eliten aldrig behöver stå till svars för något med mindre än att de kan utlösa sin fallskärm?

Eller är det bara en braksvennig reklamfilm om hur najs och lätt det är att ha en korrupt livsstil om man klättrat på samhällsstegen?

Med tanke på SVT:s tolkning av skandalen kring Kinberg Batra så är det ju uppenbart att vi alla borde ta oss i kragen och satsa på en tillvaro som landshövdingar med partibok.

Vem vet, nästa gång du gör bort dig på jobbet kanske du också får en tv-serie och en bekväm flytt till statens VIP-korridor som belöning.