Hur många företag i Sverige har kinesisk ägare?

1 500 stycken, enligt SVT:s kartläggning från 2023. Många av dem är små, till exempel restauranger. Totalförsvarets forskningsinstitut FOI pekade samma år ut 122 mer betydande företag som antingen köpts upp eller nyetablerats i Sverige av kinesiska ägare.

Vilka företag handlar det om?

Personbilstillverkaren Volvo Cars ägs till 80 procent av kinesiska Geely. Andra bolag med betydande kinesiskt ägande är AB Volvo, Spotify, Oatly och Acne. Kinesiska ägare har köpt upp svenska bolag inom bland annat fordonsindustri, it, bioteknik och energi. Det statliga kinesiska bolaget CGN är största ägaren av svensk vindkraft. Batteritillverkaren Northvolt är beroende av kinesiska leverantörer, och i samma bransch bygger kinesiska företag stora fabriker som Senior Materials i Eskilstuna och PTL i Timrå.

På vilket sätt är Kinas ägande ett problem?

Kina är en auktoritär enpartistat med ambition att stärka sin makt i världen. Kommunistpartiet har direkt kontroll över Kinas statliga bolag och stort inflytande även i privata företag. Kina kan använda sitt ekonomiska inflytande för att få politiska fördelar.

Säkerhetspolisen har varnat för att kinesiska företagsköp kan ge Kinas militär tillgång till känslig teknik. Exempel på det är chiptillverkaren Silex i Järfälla och kemiteknikföretaget Chematur i Karlskoga. Kinas samarbete med Ryssland är ett ytterligare orosmoln.

I vilka branscher är det känsligast?

Högteknologiska produkter, särskilt de som kan användas militärt, innebär uppenbara risker. Men det finns många andra. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har pekat ut samhällsviktiga verksamheter i en lång rad branscher. Bland annat gruvnäring, tillverkning, medicinteknik, energi, kollektivtrafik, avloppsrening och banktjänster.

Vad gör Sverige för att möta problemen?

Sedan 1 december 2023 gäller en lag om att utländska investeringar i Sverige ska granskas för att skydda vår säkerhet. Granskningen görs av Inspektionen för strategiska produkter (ISP). Myndigheten har hittills granskat ett 20-tal investeringar. Ännu har ingen stoppats.

Vissa tecken tyder på att kinesiska investeringar i vårt land på senare tid gått från uppköp av svenska företag till nyetablering av kinesiska företag i Sverige.

Handlar det bara om Kina?

Lagen nämner inget land vid namn. Andra odemokratiska stater, som Ryssland och Iran, kan ha intresse av att investera i Sverige. De hämmas dock av sanktioner och sämre ekonomi. I praktiken rör de allra flesta fall investeringar från Kina.

Vad är extra intressant att hålla ögonen på just nu?

Elbilsmarknaden och dess batteriteknik är i hetluften. Den 4 oktober beslutade EU-länderna att införa höga tullar på elbilar från Kina. Det kan få allvarliga konsekvenser för Volvo Cars – och riskerar dessutom att utlösa handelskrig. Northvolts beroende av kinesiska leverantörer ställs på sin spets när batteriföretaget ska hitta en väg ur sin djupa kris.

Källor: Intervju med Oscar Almén, FOI. Material från FOI, ISP, MSB, Regeringskansliet, SVT m fl.