Facklig veteran larmar om situationen för papperslösa: ”Företagen skrattar bara åt böterna”
Situationen för papperslösa är värre än någonsin på svensk arbetsmarknad. ”Företagen får böter men skrattar bara åt det, det är ju kaffepengar för dem”, säger Bengt Sandberg som avgår som ordförande för Fackligt center för papperslösa.
Efter 12 år som ordförande för Fackligt center för papperslösa avgår Bengt Sandberg. Fastighetsfolket ställde tre frågor om situationen för papperslösa i Sverige och hur den kan förbättras.
Hur är situationen för papperslösa idag?
– Den är värre än någonsin. När Fackligt center för papperslösa öppnade hjälpte vi ofta arbetare vars löner dumpats. Nu får de oftast inte lön alls.
– De jagas också på ett helt annat sätt av polisen idag, vilket gör det enklare för de kriminella arbetsgivarna. Det är lättare att utnyttja papperslösa nu, eftersom så få vågar söka hjälp av rädsla för att upptäckas och utvisas.
”Kaffepengar för dem”
Vilka politiska förslag kan förbättra papperslösas situation?
– Det viktigaste är att avkriminalisera papperslösas arbete och i stället fokusera på att få fast de kriminella arbetsgivarna. Idag gör polisen razzior och hittar papperslösa som betalat dyra pengar för att komma till Sverige.
– De utvisas, ännu fattigare än när de kom hit. Företaget får böter men skrattar bara åt det, det är ju kaffepengar för dem. Att stjäla folks löner är väldigt lukrativt, det handlar om mångmiljonbelopp.
– Jag önskar att facket får utökad rätt att genomföra lönerevisioner på företag och utökad rätt att kräva att den lön som stulits betalas ut i enlighet med gällande kollektivavtal. Det handlar om att värna den svenska modellen.
Tror inte på lönegolv
Regeringen har infört ett höjt lönegolv för arbetskraftsinvandrare med motiveringen att det kommer att minska utnyttjandet och fusket på arbetsmarknaden. Kommer det att få effekt?
– Jag tror inte att det blir någon skillnad alls. Politikerna sätter upp regler på ett papper, men i verkligheten skiter de kriminella företagen i det. De kommer att höja lönen på pappret så att den är över lönegolvet, men sen kräver företagen tillbaka pengarna från arbetarna.
Artikeln är tidigare publicerad i Fastighetsfolket som tillsammans med Arbetet och fem andra titlar ingår i LO Mediehus.