Lärarna i Vindeln i Västerbotten hade inte möjlighet att ge barnen den undervisning de hade rätt till. När de slog larm om bristerna till kommunen och politikerna ledde det inte till förändring, vilket tidningen Vi lärare berättat om. 

För att få till en förändring anmälde 51 lärare på Älvbrinkens skola i Vindeln sig själva och sin arbetsplats till Skolinspektionen.

Nu har myndigheten kommit med sitt utlånade. Där konstateras att bristerna som lärarna anmälde är stora och måste åtgärdas.

Det gäller till exempel möjligheten att ge elever det stöd och de anpassningar de behöver. När detta brister försvårar det för eleverna att nå sina mål, konstaterar Skolinspektionen. 

Skolan behöver också förbättra tryggheten och studieron för eleverna och sitt arbete mot kränkande behandling. Om bristerna inte åtgärdas senast den 25 mars 2025 riskerar kommunen böter på 1 miljon kronor.

– Vi känner oss lättade. Politikerna har konsekvent valt att inte lyssna på oss och lagt tillbaka på oss: att vi gör fel. Men vi kan inte utföra ett arbete när vi inte får verktygen för det. Skolinspektionen har gett oss en röst som politikerna inte kan ignorera, säger Elle Hellman, lärare på Älvbrinkens skola till tidningen Vi Lärare.