Sverige får en ny arbetsmarknadsminister. Det står klart då statsminister Ulf Kristersson (M) presenterade sin nya regering i samband med riksdagens öppnande på tisdagseftermiddagen.

Det blir Mats Persson (L) som tar över arbetsmarknadsfrågorna samtidigt som partiledaren Johan Pehrson (L) tar över utbildningsministerposten. De bägge liberalerna byter alltså helt enkelt plats med varandra.

Mats Persson har suttit i riksdagen sedan 2014 och har tidigare disputerat i ekonomisk historia vid Lunds universitet. Avhandlingen handlade om egenanställning, sjukfrånvaro och förtidspensionering hos personer som invandrat till Sverige. Han var tidigare gruppledare för Liberalerna i riksdagen.

Johan Pehrsons beslut

När statsminister Ulf Kristersson (M) fick frågan om det varit hans beslut att skifta på jobb- och utbildningsministrarna svarade han att han inte vill gå in på några samtal han haft med enskilda statsråd. Utan bollade över frågan till Johan Pehrson som svarade:

– Jag har dialog med statsministern i alla frågor och det är klart att vi pratat om det. Eftersom jag har ett privilegium att coacha det liberala laget så har jag kommit fram till att vi ska göra det här skiftet. Det bestämmer jag. 

Johan Pehrson kallar sin efterträdare för ”ett starkt tillskott till arbetsmarknadsdepartementet” och lyfter att Mats Persson doktorerat i integrationspolitik. Pehrson betonar att deras områden är överlappande och att de kommer samarbeta mellan departementen.

– Mats vet vilka insatser som krävs både för att minska arbetslösheten när konjunkturen vänder och bryta det mycket allvarliga utanförskapet i Sverige.

Arbetslinjen hjärtefråga

Nya jobbministern Mats Persson inledde sin del av presskonferensen med att prata om sin hjärtefråga:

– Arbetslinjen är nästan det finaste och vackraste jag vet, sade Mats Persson när de nya ministrarna fick säga något kort.

Han beskrev en utveckling med en framväxt av parallellsamhällen och antidemokratiska krafter. Något han menar att den svenska regeringen kommer aktivt att motarbeta alla tendenser till parallellsamhällen.

Han tror också att många känner att politikerna inte tagit integrationsutmaningarna på allvar.

– Vi kommer betona den enskildes ansvar att vara en del av det svenska samhället.