Om du arbetar utanför kontorstid är det inte säkert att du har tillgång till barnomsorg. 

Som för den ensamstående trebarnsmamman Martiale Okouyo Sea. Till SVT berättar hon att hon står i kö till så kallad nattis sedan ett år tillbaka. 

Men det är inte säkert att hon kommer få någon plats, de är helt enkelt för få. Istället försöker hon pussla med en kompis som har samma problem. 

2 miljoner svenskar jobbar ob

LO:s ordförande Johan Lindholm rasar. Hur ska människor kunna gå till jobbet om det inte erbjuds barnomsorg? 

Frågan är befogad. Vi kom väl redan på 70-talet överens om att förskola ska finnas tillgänglig för att alla, inte minst kvinnor, ska kunna försörja sig och bidra till att samhälle och ekonomi går runt? 

Mycket har hänt på 50 år. Nästan 2 miljoner jobbar ob-tider. Kvinnor förväntas – och gynnas av att arbeta och försörja sig. För ensamstående är det en förutsättning för att ens kunna leva och bo. 

LO kräver lagstiftning

LO kräver tvingande lagstiftning. Rådande regelverk är i teorin bra – men i praktiken prioriterar kommuner bort nattöppen barnomsorg. Det kostar.  

Och visst kostar det. Men avsaknaden av nattis kostar också. Skillnaden är att den kostnaden, genom att inte erbjuda alternativ, lämpas över på de föräldrar som arbetar oregelbundet. 

Lotta Edholm, före detta friskoleboss och nu ansvarig minister anser dock inte att det finns anledning att agera. Att lagstifta rättigheter för svenska löntagare skulle stå i vägen för kommuners flexibilitet. 

Ob-tider till stor del en klassfråga

Skolministern menar att behovet inte är särskilt stort. Men för många innebär familjelivet utan nattis ett evigt pusslande med nära och kära – eller att helt enkelt tacka nej till arbetspass eller gå ner i arbetstid. 

Andelen som arbetar på obekväma arbetstider sjunker i takt med att utbildningsnivån höjs. Men att, som många högerlutande besserwissrar föreslår, utbilda sig bort från problemen är ingen lösning. 

I alla fall inte om vi ska ha ett samhälle där krogar, livsmedelsbutiker, äldreboenden och sjukhus är öppna efter klockan 18. Eller ett där personlig assistans finns tillgänglig för dem som har rätt till det. 

Löser inget att byta jobb

Och här någonstans blir det tydligt vad som prioriteras. Trots att de allra flesta i Sverige idag är överens om att förskolan är viktig för både barnen, jämställdheten och för jobben så gör vi som samhälle inte det vi kan för att möjliggöra för alla att arbeta.  

Efter 15 år inom LSS undrar SVT-reportern om Martiale inte funderat på att byta jobb. En fråga som är lika anklagande som den är världsfrånvänd. 

Som om hennes jobb inte vore samhällsbärande och som om man i Sverige 2024 inte ska kunna förutsätta barnomsorg som faktiskt finns tillgänglig när människor arbetar.