Anställda på Scania fick bonus på 56 000 – vd:n fick 1,3 miljoner mer i månaden
Vad sägs om ett inkomstlyft på 1,3 miljoner – i månaden? Höga bonusar ger klirr i kassan för storbolagens vd:ar, visar Arbetets granskning.
Mars 2024 – i Scanias personalmatsal svävar fem heliumballonger som tillsammans bildar talet 56 082.
Det är så många kronor som var och en av de anställda ska få genom företagets bonussystem.
Under ballongerna står fackliga företrädare och en personalchef och lyser i kapp när de berättar om rekordbonusen.
Och de anställda är nöjda.
Bonusen gick i taket
– Det var en positiv överraskning att bonusen gick i taket. Det har ju varit mycket pengar tidigare också, men aldrig att vi har fått maxbeloppet förut, sade mätteknikern Anders Hildingsson på Scania i Oskarshamn till Arbetet då.
Om Scanias vd, Christian Levin, satte upp några heliumballonger på sitt kontor är oklart. Men om han gjort det hade han behövt betydlig fler än fem ballonger. Hans bonus från Scania uppgick nämligen till 22,7 miljoner kronor, mer än 400 gånger så mycket som personalen fick.
2,5 miljoner i månaden – mer än dubbelt mot året innan
Om man räknar ihop hans lön och bonus tjänade han motsvarande 2,5 miljoner i månaden vilket var en ökning med 1,3 miljoner i månaden, eller 114 procent.
Det kan jämföras med 4,2 procent, som var den allmänna löneökningen, enligt siffror från SCB.
Med den höjningen toppar Christian Levin löneökningsligan bland vd:arna i de 20 största bolagen, sett till antal anställda i Sverige. Och det för andra året i rad. Mellan 2021 och 2022 ökade hans lön med 86 procent, visade Arbetets granskning då. Det kunde främst förklaras med att han tillträdde 2021 och inte fick någon bonus första året.
Och det är ofta bonusarna, eller de så kallade rörliga lönedelarna, som gör att vd-lönerna drar i väg.
Fasta lönerna ökade mindre än märket
De fasta vd-lönerna för Sveriges 20 största bolag steg i snitt med 3,6 procent, alltså mindre än vad de flesta löntagare fick.
Lägger man till bonusarna blir ökningen i stället 16 procent.
Och bonusarna är ofta långt högre än grundlönen. För de fem vd:ar som ökade sina ersättningar mest i kronor var den totala lönesumman 70 miljoner 2023. Samtidigt fick de tillsammans bonusar på 113 miljoner, 52 miljoner mer än året innan.
Så funkar bonusar
Baserade på företagets framgång: Vd-bonusar betalas ofta ut om företaget når vissa mål, som att tjäna mer pengar eller växa. Vd kan också få bonus om hen uppnår specifika mål som att lansera en ny produkt eller förbättra företagets effektivitet.
Bonusen kan antingen vara kortsiktig: Den här bonusen betalas ut om Vd och företaget når vissa mål under ett kortare tidsintervall, ofta ett år. Till exempel kan Vd få en kortsiktig bonus om företaget når sina försäljningsmål eller gör en bra vinst det året. Den är tänkt att belöna snabba resultat.
Eller långsiktig: Den här bonusen baseras på hur företaget presterar över en längre tid, vanligtvis flera år. Målet är att Vd ska arbeta för företagets långsiktiga framgång, inte bara tänka på kortsiktiga vinster. En långsiktig bonus kan betalas ut om företaget växer stabilt, ökar i värde, eller når andra viktiga långsiktiga mål.
Det var framför allt på de stora industriföretagen som vd-bonusarna sköt i höjden förra året, där IF Metall har många av sina medlemmar.
”Måste finnas en gräns för hur mycket man kan tjäna”
Metallordföranden, Marie Nilsson, tycker att det är problematiskt med de höga ersättningarna.
– Någonstans måste det finnas någon slags rimlig gräns för hur mycket en arbetsinsats kan värderas. Det är väldigt utmanande, för när vi går in i våra förhandlingar så låter det ofta som att det finns väldigt lite utrymme för löneökningar, säger Marie Nilsson.
Hon framhåller att det handlar om en fördelningsfråga. Klyftorna ökar, där de rikaste drar ifrån.
– Och det beror främst på bonusar och kapitalutdelning, inte lön.
Vd-lönerna drar ifrån
1980 tjänade en genomsnittlig topp-vd motsvarande nio industriarbetarlöner. Det var det året skillnaden var som minst.
Som störst var den under pandemiåret, 2021, då det krävdes 69 industriarbetare för att komma upp till en vd.
Den senaste siffran, från 2022, visar att det då gick 67 industriarbetarlöner för att komma upp i en vd-lön.
Källa: LO:s årliga rapport, Makteliten
Bonusutdelningarna till toppchefer diskuterades flitigt för ett par år sedan, under pandemin. Då var det ett antal företag som tagit emot statligt krisstöd, men ville samtidigt dela ut höga bonusar till ledningen.
– Så det här är ju inte direkt något nytt fenomen. Men varje gång det kommer upp så är det självklart ganska knepigt och svårt att pedagogiskt förklara att vissa kategorier kan belönas på det viset, säger Marie Nilsson.
”Provocerande”
Just när det gäller Scania påpekar hon att även de anställda fick del av förra årets goda resultat.
– Men i företag där det bara sker på ledningsnivå så är det så klart bara provocerande, säger Marie Nilsson.
I snitt tjänade vd:arna på de 20 största bolagen motsvarande 2,5 miljoner i månaden.
Orimligt, anser Michael Lyngsie, ordförande för IF Metall på Scania.
– Jag menar: en bärs kostar 60 spänn för dem också.
Förutom bonusen på 56 000 till alla anställda lyckades facken på Scania förhandla fram en extra procents lönepåslag, utöver det centrala avtalets 4,1. Nu ligger lönerna runt 30 000 i månaden i snitt på Michael Lyngsies avdelning.
– Så det är ett litet gap där upp till vd, helt klart.
”Gapet är orimligt stort”
Arbetstagarrepresentanterna i bolagsstyrelsen har inte reserverat sig mot de stora bonusarna till vd och övriga ledningen. Michael Lyngsie, som är en av dem, har viss förståelse för nivåerna, då bolaget gjort ett mycket bra år, med vd i spetsen. Dessutom, säger han lite uppgivet, är det så det ser ut, att topp-vd:ar kan kräva sådana löner.
– Det är klart att det sticker ut. Generellt tycker jag att gapet mellan toppen och botten är orimligt stort. Samtidigt är det något vi kan använda i våra lönediskussioner, säger Michael Lyngsie.
Han tjänade 5,2 miljoner i månaden
Scanias vd var alltså den som ökade sina inkomster mest mellan 2022 och 2023. Men tittar man i stället på vem som tjänar mest hamnar han först på nionde plats. I topp på den listan hittar vi i stället Martin Lundstedt, vd för Volvokoncernen. Förra året kunde han kvittera ut 62 miljoner i lön och bonus, motsvarande 5,2 miljoner i månaden.
Det var en ökning med 23 procent jämfört med 2022.
Hans inkomst halverades
Men det är inte bara uppåt för bolagstopparna. Byggbranschen har till exempel tagit mycket stryk det senaste året, något som syns på löneutvecklingen för Skanskas vd, Anders Danielsson, som halverade sina inkomster. Den fasta lönen ökade med 3,6 procent, lite mindre än en vanlig löntagare alltså.
Men bonusen minskade med 17 miljoner, från 18 till en miljon kronor eftersom företaget gick sämre. Det gjorde att han totalt fick 15,3 miljoner 2023 jämfört med 31,8 miljoner året innan, en sänkning med 52 procent.
Så gjordes granskningen
För att räkna ut den totala inkomsten för vd:arna har vi lagt ihop fast lön, kortsiktig bonus (oftast baserad på resultatet samma år) och långsiktig bonus (som beräknas på resultat under en längre period, ofta 2–5 år).
För att få fram vad den summa skulle motsvara som månadsinkomst har vi delat med tolv.
Urvalet är de 20 största bolagen, sett till antal anställda i Sverige.