Strejkhotet innebär en fullständig arbetsnedläggning för förbundets medlemmar på arbetsplatsen, enligt ett pressmeddelande från Sveriges Lärare, fackförbundet som bildades i fjol när Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund gick ihop.

Bakgrunden till strejkhotet, som meddelades under måndagen, är att Birger Jarls gymnasium i Stockholm inte velat teckna kollektivavtal

Förhandling slutade i oenighet

Skolan ägs av aktiebolaget Vasiliou Education och hette tidigare Dansgymnasiet. Enligt fackförbundets förhandlingschef Elisabet Mossberg har medlemmarna på skolan velat ha kollektivavtal ända sedan starten 2018 och de väckte då frågan. Det har också blivit en förhandling mellan facket och skolägarna men den slutade i oenighet.

– Sveriges Lärares medlemmar på den här arbetsplatsen ska ha samma rättigheter och villkor som nästan alla andra lärare garanteras genom kollektivavtal. När arbetsgivaren inte vill skriva under på det, trots många påstötningar under lång tid, är ett konfliktvarsel helt nödvändigt, säger Elisabet Mossberg, biträdande förhandlingschef på Sveriges Lärare, i ett pressmeddelande. 

Strejk nästa vecka

Om inte parterna kommer överens går medlemmarna på skolan, ett 15-tal lärare, ut i strejk klockan 8.00 den 12 september. Enligt pressmeddelandet innebär konfliktåtgärden fullständig arbetsnedläggning samtidigt som medlemmarnas arbetsuppgifter förklaras lagda i blockad. Det innebär ett stopp för de som inte är medlemmar att gå in och göra de strejkande lärarnas sysslor.

Enligt Elisabet Mossberg är så gott som alla lärare på skolan medlemmar i facket. Det enda undantaget som hon är osäker på är lärare som eventuellt hyrs in ibland.

– På den här arbetsplatsen ser medlemmarna tydligt vad de i dag går miste om, såsom en förutsägbar semesterplanering, en transparent lönerevision och hundratusentals kronor i pensionspengar. Nu kräver de sin självklara rätt till det, säger Elisabet Mossberg.

”Vill visst ha avtal” 

Skolans rektor Johanna Lokeheim skriver i ett mejl till Arbetet att det är en felaktig uppgift att Birger Jarls Gymnasium inte vill teckna kollektivavtal. Enligt henne har skolan vid upprepade tillfällen meddelat fackförbundet att de har ”för avsikt att ingå avtal i samband med det förbättrade ekonomiska läge som beräknas denna höst.”

Johanna Lokeheim skriver att de visste att de skulle kunna teckna kollektivavtal under hösten. Prognosen visade att de skulle ha råd.

Men de ville ändå vänta in den faktiska budgeten som bekräftade bilden. Därför ville de vänta med förhandlingar om avtal i en månad tills de hade koll på ekonomin för hösten. 

Hon menar att fackförbundet nu i stället valt att tvinga fram ett beslut genom varsel om strejk. 

”Birger Jarls Gymnasium beklagar djupt att Sveriges Lärare valt en så drastisk metod, men kommer självklart att agera utifrån redan lagda planer, och ingå kollektivavtal precis som planerat.”