”Konfidentiell information om de tre avlidna anställda”, skriver Northvolt på omslaget av sin rapport.

På insidan finns svar på frågor som Arbetsmiljöverket krävt besked om. Efter att den kommit in dit lämnar myndigheten ut den till Arbetet som offentlig handling.

Den innehåller en redovisning av vilka kemikalier tre anställda som omkommit på fritiden i år kan ha varit utsatta för på jobbet, bland annat så kallat ”electrode catode material” (se faktaruta). Dödsorsakerna är oklara och ett eventuellt samband med arbetsmiljön utreds nu av flera myndigheter.

”Borde stänga Northvolt”

Karin Broberg, professor i miljömedicin och expert på toxikologi, har tidigare varit kritisk till att verksamheten fortsätter på Northvolt innan dödsorsakerna är klarlagda.

När Arbetet nu visar henne rapporten säger hon att de ämnen som listas där inte sticker ut och att de används också på andra håll.

– Vi ser inte någon tydlig koppling mellan det de har listat här och dödsfall, säger hon.

Samtidigt håller hon fast vid vad hon sa till SVT i juli, att hon tycker att Northvolt borde stänga i väntan på att orsakerna till dödsfallen är utredda. 

”Kan ändå vara kemisk orsak”

– Jag tycker fortfarande att det inte är tillräckligt bra. Det tycks som att arbetsmiljön har brister på Northvolt och så har man oklarheterna kring de här dödsfallen fortfarande.

Hon konstaterar att informationen som nu lämnats till Arbetsmiljöverket är knapphändig.

– Det är ganska sparsmakat, det är inte mycket information man får från rapporten. Att inget sticker ut betyder inte att det inte behöver vara en kemisk orsak till dödsfallen.

Hon frågar sig om de anställda kan ha utsatts för något till följd av läckage eller via något som man inte tänker på att de direkt hanterar. Hon efterfrågar en redovisning av en bättre riskbedömning.

Northvolt: ”Ingen koppling”

I rapporten framgår också att de tre omkomna på olika sätt jobbat i produktionen, en av dem var ingenjör och en underhållstekniker. Man redogör för att en av de omkomna använt skyddskläder och ansiktsmask i sitt arbete.

Northvolts kommunikationschef Matti Kataja skriver till Arbetet att han känner sig ”fullständigt trygg för att vi kan arbeta på ett säkert sätt”.

Han skriver att verksamheten är omgärdad av rigorösa säkerhetsarrangemang och omfattas av stränga miljötillstånd. Vidare pekar han på att företaget har gjort en intern utredning om de personer som avlidit på fritiden och ”inte kunnat hitta något som pekar på en koppling på arbetsplatsen”.

Polisen utreder totalt fyra dödsfall där personer som gjort arbete på Northvolt omkommit på fritiden. Ett finns inte med i den här rapporten till Arbetsmiljöverket, den omkomne i det fallet var anställd på Sodexo men utförde arbete på Northvolt.

Kemikalierna på Northvolt

Så här beskriver Northvolt vilka kemikalier som de anställt kan ha kommit i kontakt med, rapporten är skriven på engelska.

Anställd 1:

  • Electrode cathode material – NMC, NMP on aluminium foil (Particles)
  • Electrode anode material – Graphite on the copper foil (Particles)
  • When entering the clean and dry room employees clean their phones and laptops with IPA to limit cross-contamination.
  • IPA is used for cleaning activities on machinery and electronics.

Anställd 2:

  • When entering the clean and dry room employees clean their phones and laptops with IPA to limit cross-contimination.

Anställd 3:

  • Electrode cathode material – NMC, NMP
  • Electrode anode material – Graphite
  • When entering the clean and dry room employees clean their phones and laptops with IPA to limit cross-contamination.
  • IPA is used for cleaning activities on machinery and electronics.