Redan i slutet av juni stämde IF Metall Tesla i Arbetsdomstolen, för brott mot medbestämmandelagen. Domstolen har nästan två månader senare inte lyckats delge företaget så att processen kunnat rulla igång.

Det beror på fackets egna konfliktåtgärder i samband med IF Metalls krav på kollektivavtal på företaget.

”Inte fått svar på post”

I sympati med IF Metalls strejk har Seko och ST sedan i höstas stoppat Postnords och Citymails postutdelning till bolaget, en stridsåtgärd som alltså ser ut att fungera.

– Vi har skickat delgivning via post till företaget och inte fått något svar helt enkelt, säger rättssekreteraren Martina Diab som handlägger målet på domstolen.

Första steget efter en stämning är att informera den som är stämd, det kallas delgivning.

När Arbetsdomstolen 19 juli inte hade fått någon bekräftelse på att Tesla tagit emot delgivningen om IF Metalls stämning skickades en påminnelse. Men bolagets tystnad fortsatte.

”Sedan ringde klocka”

Efter att ha dubbelkollat adressen skickades en särskild sorts delgivning där företaget anses delgivet, så att processen kan rulla vidare, efter två veckor även om responsen uteblir.

– Men sedan ringde det en klocka om att det finns ju en blockad och att bolaget kanske inte får del av handlingarna vi skickar. Och då kan de inte delges på det här sättet, säger Martina Diab.

Sedan dess har domstolen tagit kontakt med advokatbyrån som tidigare företrätt Tesla och fått bekräftat därifrån att posten inte når företaget.

– Nu har vi i stället skickat handlingarna till de uppgivna ombuden som då får ta kontakt med bolaget de företräder och gå den vägen i stället.