Whiskytillverkaren Mackmyra utanför Gävle ansöker om konkurs. Detta trots att företaget det senaste året genomfört omfattande omstruktureringar och stora nedskärningar i personalstyrkan.

Sämre försäljning av lyxvaror

Enligt bolagets vd handlar det om en kombination av den ekonomiska utvecklingen i samhället, vilket har slagit mot konsumtionen av lyxvaror, samt om låg försäljning över tid.

– Detta är ett sorgligt beslut, särskilt för vår personal, våra otroligt lojala kunder och ambassadörer. Känslan förstärks naturligtvis av att detta inträffar mitt under bolagets 25-årsjubileum och i en tid då vi verkligen var på väg att vända bolagets utveckling mot lönsamhet, säger företagets tillförordnade vd Patrick Björsjö i ett pressmeddelande.

Tidigare anställd: ”Något vi kunde visa upp för omvärlden”

Fredrik Öhlin arbetade som whiskyoperatör på Mackmyra i drygt fem år. Han lämnade företaget strax innan de stora nedskärningarna slog till förra året.

– Det är supertråkigt. Jag är från Gävle och är uppväxt i regionen. Det är väldigt tråkigt när de här stora varumärkena försvinner. Känslan är lite samma som när Ahlgrens la ner, säger han och fortsätter:

– Mackmyra var något vi kunde visa upp för omvärlden och säga: ”Titta, vi kan också göra sådana här saker”. Jag vet att många här känner likadant, även om man kanske inte gillade whiskyn i sig.

Förhoppningen är att konkursen ska leda till en företagskonstruktion och att bolaget genom den ska hitta nya sätt att driva verksamheten vidare.

Totalt påverkas ett 40-tal anställda av konkursen.

Mackmyra – en bruksort med arbetarhistoria

Mackmyra whisky startade 1999 och var då Sveriges första privata whiskydestilleri. Orten från var bolaget tog sitt namn var under flera hundra år en bruksort som bedrev järnproduktion.

Orten är även känd för sin sulfitfabrik och den så kallade Mackmyrakonflikten från 1906 då ett organiseringsförsök ledde till att fabriksägaren vräkte ett 40-tal familjer från sina bostäder – en konflikt som arbetarna till slut vann. Sulfitfabriken lades ner i slutet på 70-talet.