Anställda rökte på jobbet – varnades av chefen
Två undersköterskor tog ett bloss på arbetstid. Det fick chefen att se rött. Undersköterskorna fick varsin skriftlig varning.
– Hände det en gång till skulle vi få sparken, berättar en av dem.
Det var i våras som de två undersköterskorna gick ut och rökte när det var lugnt på jobbet. När de hade fimpat fick de en utskällning av sin chef, vilket tidningen Kommunalarbetaren var först att berätta. Rökning på arbetstid är förbjuden enligt Eksjö kommuns riktlinjer.
– Vi hade inget att göra och gick bort till en parkering. Vi visste att det var fel, men jag tycker att chefen gjorde fel som stod och gapade på oss på öppen gata när andra gick förbi, säger en av undersköterskorna som Kommunalarbetaren har varit i kontakt med.
Blev uppkallade till hr
Ett par veckor senare blev de två kommunalarna uppkallade till kommunens hr-avdelning och fick varsin skriftlig varning. Som stöd deltog även en företrädare från Kommunal på mötet.
– Man får tänka sig för att inte röka på arbetstid, säger en av undersköterskorna. Jag trodde att man kunde få ha en vape (en rökfri så kallad e-cigarett) för att få chansen att sluta röka, men det fick man visst inte heller ha.
Kan bli av med jobbet
I varningen står det att undersköterskorna på ett ”tydligt sätt har brustit i sitt bidrag till en god arbetsmiljö på arbetsplatsen” och arbetsgivaren skriver vidare att om de upprepar handlingarna kommer Eksjö kommun överväga att vidta åtgärder för att skilja dem från sina anställningar.
– Ja, de sa att händer det en gång till kan det bli att man blir avskedad. Då sa facket att det är inte så lätt att avskeda någon som är med i Kommunal.
I en tidigare artikel i Kommunalarbetaren har arbetsrättsjurist Ellinor Gudmundsson på LO-TCO Rättsskydd sagt att ja, man kan bli av med jobbet om man bryter mot sitt anställningsavtal, men att det bland annat beror på hur allvarliga fel man har begått. Det finns inga regler om hur många varningar som krävs.
Kommunen erbjöd undersköterskorna samtal för att sluta röka, något som de anställda menar inte skulle hjälpa.
Denna artikel publicerades först i Kommunalarbetaren som tillsammans med Arbetet och fem andra titlar ingår i LO Mediehus.