Dubbelswisha, hyschpengar, menstrosa och nepo baby. Det var några av orden som letade sig in på Språkrådets nyordslista förra året.

Med på listan fanns också toxisk positivitet, rapporterar tidningen Handelsnytt.

Företeelsen är visserligen inte ny – en närmast manisk positivitet som innebär att negativa känslor trycks undan och förnekas – men 2023 hade attityden blivit så utbredd att det behövdes ett begrepp för ringa in denna hurtiga och ibland rent aggressiva gladhet.

– Jag betraktar det som en oförmåga att se brister och hantera motgångar. Den tillkämpade positiviteten är ett sätt att fly från allt som är jobbigt och skaver och låtsas om att man kan trolla bort problemet, säger psykologen Jakob Carlander, som har skrivit flera böcker om bemötande och relationer i arbetslivet. 

Brist på inlevelse och empati

Denna brist på inlevelse och empati kan vara irriterande, men faktiskt också direkt skadligt – både för den toxiskt positiva och för omgivningen.

Att ständigt upprepa käcka fraser kan leda till att personen inte vågar berätta vad hen egentligen känner, vilket i sin tur kan skapa både stress och ångest.

– Det handlar om en slags kognitiv dissonans. Man lägger locket på för att slippa hantera känslor som väcker jobbiga känslor, säger Jakob Carlander.

En plåga för omgivningen

Och att ständigt mötas av denna välpolerade vägg av reflexmässig positivitet kan vara en plåga även för omgivningen.

Risken är att människor blir sårade när deras oro ständigt övertrumfas med en tondöv harang om att de ska ”gaska upp sig” eller att ”det blir säkert bättre i morgon”.

– Det kan leda till att människor känner sig ensamma och övergivna eftersom de inte får någon bekräftelse på sina känslor, säger Jakob Carlander.

Pepp viktig del av fungerande arbetsgrupp

Naturligtvis kan det vara bra med uppmuntrande ord om en vän eller kollega har kört fast. Att peppa och lyfta varandra är en viktig del av den dynamik som får en arbetsgrupp att fungera.

Men en orolig eller ledsen kollega behöver få prata av sig och bli bekräftad innan hen är redo att ta på sig problemlösarhatten.

Arbetslagets positivitetsrobot går för fort fram helt enkelt. Risken är att det skapas ett klimat där svårigheter undertrycks och de väloljade och klämkäcka flosklerna tar över.

Det är garanterat ingen effektiv arbetsplats. Eller något trevligt ställe att jobba på.

Den här artikeln publicerades först i tidningen Handelsnytt som tillsammans med Arbetet och fem andra titlar ingår i LO Mediehus.