Jason DeLawyer dundrar in på gatan utanför sitt hus i Knutby med bil och släp. Han har precis köpt panel på träaffären. 

Det är högsommar och strålande sol. Men trots det råder ingen harmonisk semestertillvaro.

Panelen ska sågas och förvandlas till en dörr till ett uteförråd. En ruta i växthuset har gått sönder – den måste bytas ut. Båten har också gått sönder så den måste han fixa. Kompisar ringer honom och frågar om hjälp då de vet att han är ledig. Ta hand om tomatplantorna behöver han göra – och rädisor har han planterat. Om kvällarna försöker han hitta nya rätter att laga.

– Men ibland slappar jag bara. Latmasken i mig kommer också fram, säger Jason DeLawyer. 

Han trodde aldrig att han skulle börja spela datorspelet CS men nu är han fast. Men det bästa med att strejka är att både kunna ge sig ut i skogarna och jaga om nätterna och få ordentligt med sömn. 

”Konflikt mellan Tesla och Sverige”

Det var lite av en ”surprise” när han fick höra att det var strejk på gång i oktober förra året. Han behövde en helg för att fundera på saken. Han trivdes bra på Teslas verkstad i Uppsala. Men sedan kom han att tänka på händelser där kollegor utsatts för särbehandling vid olika tillfällen.

– Om det händer mina kollegor betyder det att det också kan hända mig, säger han. 

Jason DeLawyer lämnade in sina grejer, skakade hand med chefen och sa: ”Vi ses när vi kommer tillbaka”. 

Det har gått nio månader sedan dess när Arbetet träffar honom. 

– Jag är besviken på att det inte har gått snabbare. Tesla säger att de är bra för arbetarna – ja, men ge oss kollektivavtal då?

Jason DeLawyer med keps och glasögon bär en ihopfälld metallsteg genom ett litet, stökigt rum fyllt med olika redskap och verktyg.
Jason DeLawyer har många projekt för att hålla igång när han inte jobbar.

För Jason DeLawyer utspelar sig konflikten inte bara mellan IF Metall och Tesla. Han ser det också som en konflikt mellan Tesla och Sverige. Han tycker det är oförskämt att ett stort utländskt företag etablerar sig här och ignorerar den svenska modellen.

– Jag skulle inte komma hem till Elon Musk och kasta mina smutsiga kalsonger och gå igenom hans hus med leriga kängor. Men det är exakt det jag känner att de gör. 

Rädd för en kedjeeffekt

Jason DeLawyer kommer från USA, blev kär i sin svenska fru som han träffade på en klubb i North Carolina och flyttade hit för över 20 år sedan.

Då bar han med sig en skepticism gentemot fackförbund. Den försvann snabbt när han förstod vad facket innebar i Sverige: försäkringar, pension, arbetstidsförkortning, löneskydd och komptid, berättar han. 

– Jag älskar mitt hemland – men det är ett annat liv. Jag skulle inte haft råd att ha tre barn i USA till exempel. Jag är rädd för en kedjeeffekt. Ta bort tryggheten på jobbet – what next (vad härnäst)?

Trots att han säger att han kan strejka hur länge som helst (”så länge IF Metall backar honom ekonomiskt”) är det också ”skitjobbigt”. Han klättrar på väggarna trots ovanstående projekt. Dynamiken förändras hemma. 

– Min fru sliter och jag sitter hemma. Jag vill också slita, för hennes skull. 

Strejkare träffas på onsdagar

Tesla-strejkarna möts varje onsdag, berättar han. Både fysiskt och på Teams. De pratar mycket, hittar på aktiviteter och får information om hur det går i konflikten. Enligt honom är de alla överens.

– Vi vill gå tillbaka till jobbet på Tesla och jobba under rätt villkor. Det är därför vi strider. Och jag kommer inte vara sur. Jag kommer vara glad för att de blivit kloka och säga: ”nu kör vi”.

Jason DeLawyer med keps och hörlurar sköter växter i ett växthus, justerar stjälkarna på gröna plantor i en upphöjd odlingslåda. Lådan innehåller unga plantor, inklusive bladgrönsaker och örter.
Det ska vattnas tomater och rädisor. I trädgården har Jason många projekt.

Hur många de är som strejkar i nuläget kan han inte gå in på. IF Metall har inte velat gå ut med den informationen med hänvisning till medlemmarnas integritet. Men genom en rapport från Medlingsinstitutet från februari gick det att räkna ut att var tredje Tesla-anställd deltagit i strejken.

Även Jason DeLawyers son strejkade men han hoppade av efter några månader – han mådde dåligt av att sitta hemma.

– Han är en ung kille. Man ska inte skada sig själv. Nu har han ett annat jobb där de har kollektivavtal. 

Om det är fler som hoppat av strejken vet han inte.

En person öppnar en fryslåda med fryst kött.
Jason DeLawyer gillar att jaga. Frysen är full av viltkött.

Äger en Tesla

Jason DeLawyer har inte mycket kontakt med de som jobbar kvar på verkstäderna. Lite konstigt blev det när han själv som Teslastrejkare skulle lämna in sin Teslabil på verkstaden för ett tag sedan.

Väntetiden på verkstaden i Uppsala, där han är anställd, var så lång att han lämnade bilen på sin gamla arbetsplats, verkstaden i Upplands-Väsby.

– Det är klart att det är lite jobbigt att äga en Tesla när jag är på strejk men jag gillar också bilen, säger Jason DeLawyer och skrattar.

Det var lite stressigt att träffa gamla kollegor som jobbar kvar.

– Men det är bra grabbar. Jag har inget emot dem. Det är företaget jag är emot.

Ibland kan Jason DeLawyers otåliga sida vilja att facket ska trycka på hårdare. Men han förstår varför IF Metall inte gör det.

– Vi vill inte förstöra företaget. Vi vill att det blir rätt. Man ska trycka på tillräckligt mycket och det är exakt vad de gör.

En man som bär en keps och ett headset håller en liten ljusfärgad hund i sina armar. I bakgrunden syns några upphängda jackor.
Det har blivit många promenader med hundarna Oden och Guinness under strejken.

Frågade om semester

Blir det någon semester för Jason DeLawyer i sommar då?

Han ringde nyligen upp chefen och frågade om ett par semesterdagar då han ska åka till Italien med familjen. Bland annat ska de åka till Villa del Balbianello – platsen där Anakin och Padmé i Star Wars gifte sig. 

– Så fort de skriver på kollektivavtalet är jag tillbaka till jobbet. Det är min plikt som anställd. Då kan jag inte säga ”woeps, jag är i Milano”, säger Jason DeLawyer.