Medan snacket går om kortare arbetstider i Sverige och andra europeiska länder går ett EU-land mot strömmen. 

I Grekland är det numera möjligt att jobba sex dagar per vecka inom vissa industrier. 

Den 1 juli trädde en ny lag i kraft som tillåter medarbetare att jobba upp till 48 timmar per vecka i stället för 40. 

”Helt orimligt”

Satsningen har kallats ”barbarisk” av fackförbund, rapporterar tidningen The Guardian. 

– Det är helt orimligt. Medan i princip var och vartannat civiliserat land håller på att införa fyradagars arbetsvecka så väljer Grekland att göra tvärtom, säger Akis Sotiropoulos från tjänstemannafacket Adedy, till The Guardian

Kallar lagen för ”arbetarvänlig”

Den grekiska regeringen menar att insatsen är nödvändig på grund av den minskande befolkningen och bristen på kvalificerad arbetskraft. Dessutom hävdar regeringen att lagen kommer råda bot på problemet att anställda inte får betalt för övertid. 

– Kärnan i lagstiftningen är arbetarvänlig och djupt tillväxtinriktad, sa premiärminister Kyriakos Mitsotakis innan det grekiska parlamentet godkände lagen. 

48-timmars arbetsveckan ska endast kunna implementeras i privata företag som har en dygnet runt-verksamhet. Medarbetare ska få möjligheten att jobba två timmar extra per dag eller en extra åtta timmars arbetsdag och då få 40 procent extra i lön.

Minskat inflytande för facken

Enligt Akis Sotiropoulos från tjänstemannafacket Adedy har åtgärden delvis kunnat möjliggöras då fackförbundens inflytande har avtagit sedan finanskrisen. 

– I själva verket har det här godkänts av en regering som ideologiskt drivs av att genera ökade vinster för kapitalet, säger Akis Sotiropoulos till The Guardian.