Almedalen 2024: Så kan Miljöpartiet bli fackets kompis
Daniel Helldéns svek i Stockholm och sår efter rödgrön klimatpolitik sitter i, skriver Arbetets ledarskribent.
Johan Lindholm är jobbig. I Socialdemokraternas partistyrelse, i LO-styrelsen. Nu även mot Miljöpartiet. I en intervju i Aftonbladet menar LO-ordföranden att såren den rödgröna klimatpolitiken sitter djupt i den svenska arbetarklassen. Priset vid pump och elräkningar tog knäcken på många. Boven i dramat: Miljöpartiet.
Inför Miljöpartiets halvdag på Almedalsveckan i Visby är det dock ett MP med råg i ryggen som tar plats. Språkröret Daniel Helldén har EU-valets framgångar med sig när han som Miljöpartist för ovanlighetens skull talar hoppfullt.
Svagt tal
Få konflikter, ett kort och, i ärlighetens namn, lite svajigt tal i både innehåll och leverans.
Men oaktat avsaknaden av stora, budgetomdanande reformer som ger avtryck i höstbudgeten så finns miljöpartistiska ljusglimtar. Det är inte bara rigida högersossar som haft anledning att omvärdera den ekonomiska politiken.
Miljöpartiet har gjort gällande att de är redo att göra det som krävs för att reparera sjukförsäkringen. De delar alltså bilden av att den är både är underfinansierad och undermåligt utformad.
Talar om rättvisa
Men för den som inser att vi faktiskt bara har en planet och att vi faktiskt befinner oss i en klimatkris går det inte att peka finger. Något måste alltså hända. Detta kommer att påverka alla. Kostnaderna behöver dock fördelas rättvist.
Och där verkar Miljöpartiet ha ryckt upp sig. De är tydliga med att det inte är Daniel Helldéns högerlutande idéer som gäller. Men förtroendet är fortsatt skadat. Det gäller både bensinen och Daniel Helldéns beslut att styra med högern i Stockholms kommun. Ett svek som satt spår.
Nu står han i Almedalen och talar sig varm om arbetstidsförkortning, fackliga rättigheter och välfärd. Om gemensamt ansvar och om att hela landet ska leva. Om demokrati. Och, så klart, om klimat och miljö.
Facken ska vara ledande
Konflikten i en klassmedveten klimatpolitik går inte mellan att köra och inte köra. Konflikten måste vara att erbjuda alternativ och stöd i att ställa om. Om inte facken är redo att stå upp för detta är vi riktigt illa ute.
Det finns inga jobb på en död planet. Klimatkrisen drabbar redan i dag främst arbetare. I Sverige har föregående kriser visat sig få samma utfall. Det är viktigt att svensk fackförbundsrörelse påminner sig själv och varandra om det.
Johan Lindholm säger att han varit jobbig i LO-styrelsen och jobbig i partistyrelsen. Det är bra att han också är jobbig mot andra partier. Men en kompromiss om klassmedveten klimatomställning med ett grönt parti kanske ändå inte är en dum idé.