Sjuksköterskan Lisa på väg ut i strejk: ”Nu är det nog att jobba gratis”
”Varje dag”, svarar sjuksköterskan Lisa Strandberg på hur ofta hon känner att hon inte räcker till. Om en och halv vecka strejkar hon om inte konflikten om villkoren i vården löst sig då.
– Nu är måttet rågat, nu är det nog att jobba gratistid, säger Lisa Strandberg.
Hon är distriktssköterska och barnsjuksköterska och arbetar på BVC på en hälsocentral i Lycksele.
54-åringen började jobba extra i vården redan som trettonåring. Nu är hon en av runt 3 900 vårdanställda som kan gå ut i strejk de närmsta två veckorna, i och med Vårdförbundets rikstäckande konflikt med arbetsgivarna i SKR och Sobona.
”Viktigare än någonsin”
Efter mer än en månads övertidsblockad kan strejk bryta ut i en första omgång på tisdag nästa vecka och en andra en vecka senare. Lisa Strandberg är varslad i den andra omgången, från 11 juni.
– Problemet är att man har så stort hjärta för patienterna. Men samtidigt ska ju det här leda till att det ska bli så bra som möjligt både för alla patienter och för oss i personalen, säger hon om hur det känns.
Hon har strejkat ett par gånger tidigare.
– Men nu känns det viktigare än någonsin att politikerna förstår att det är vård vi bedriver. Att det ska vara lika vård för alla och att vi ska ha en arbetsmiljö där vi orkar.
Har gått ned i tid
Det krav som står i fokus för Vårdförbundet, som varslat om strejken, är en arbetstidsförkortning på 75 minuter i veckan.
Förbundet har pekat på att många av deras medlemmar arbetar deltid för att orka. Lisa Strandberg är en av dem, hon jobbar 75 procent för att orka annat än återhämtning på fritiden – som att vara med barnbarnen.
Hon beskriver en pressad arbetsvardag med lite utrymme för rast och återhämtning.
– Med arbetstidsförkortning skulle jag kanske orka jobba heltid. Det skulle också innebära att min lön blir bättre – och min pension.
Orolig för patienterna
Hon säger att det också handlar om att patienterna har rätt att träffa utvilad personal.
– Det är ju människor vi jobbar med och vi ska hjälpa dem.
Känner du att du inte räcker till?
– Det känner jag varje dag.
Lisa Strandberg säger att hon inte är orolig för hur det ska bli för patienterna under själva strejken, att det är regionens ansvar.
– Men om regionen inte lyssnar på våra krav och det inte blir förändring, då är jag orolig för våra patienter. Vi kommer inte orka vårda dem utifrån den rätt de har att få vård.
Blockad har skapat högar
Redan nu är Lisa Strandberg uttagen i konflikt i och med den övertidsblockad som inleddes den 25 april.
– Jag har jobbat den tid jag ska och sedan har jag släppt och gått hem. Nu har jag en rätt rejäl hög med papper som jag ska göra, men jag har ingen aning om när jag ska göra dem, säger hon om vad det inneburit.
Kravet på arbetstidsförkortning har mött hårt motstånd från arbetsgivarhåll, där man menar att omfattande arbetstidsförkortningar inte är möjligt med tanke på bristen på personal i vården.