Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Så påverkas undersköterskorna av Vårdförbundets konflikt 

Risk för mer övertid om det blir skyddsarbete, sämre arbetsmiljö och oro för patienterna. Det är några av de konsekvenser Kommunals fackliga företrädare i regionerna ser framför sig som en följd av Vårdförbundets varsel om konflikt.

I går eftermiddag den 25 april bröt konflikten mellan Vårdförbundet, som organiserar sjuksköterskor, och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och de kommunala bolagens arbetsgivarorganisation Sobona ut. Den innebär blockad mot övertid, mertid och nyanställningar. 

Kommunals medlemmar ska vara neutrala vilket betyder att de inte ska göra sjuksköterskornas arbetsuppgifter och inte jobba övertid/mertid i stället för frånvarande sjuksköterskor. Men Kommunals medlemmar blir ändå påverkade, enligt flera fackliga företrädare i Kommunals regionsektioner. 

– Självklart kommer det här påverka arbetsmiljön. Det kan bli färre sjuksköterskor på varje arbetspass. Och det kan bli en tyngre arbetsbörda på våra medlemmar, säger Eva Nilsson, huvudskyddsombud vid sjukhuset i Halmstad. 

Kvinnan står i en kontorsmiljö iförd röd jacka med dragkedja och svarta jeans, framför en röd duk med "kinal"-loggan.

Eva Nilsson, huvudskyddsombud vid Hallands sjukhus i Halmstad.

Kan tvingas till övertid

Dessutom är inte alla chefer helt bekanta med arbetsrätten och begrepp som neutralitet, säger hon. 

– Vi har stor omsättning på chefer, många är nya. Och det verkar inte vara ”prio ett” att lära sig arbetsrätt och arbetsmiljölagen. Det finns ett glapp i deras kunskaper om neutralitet och överhuvud taget kring arbetsmarknadskonflikter, säger Eva Nilsson. 

I värsta fall kan det leda till svåra gränsdragningar och att undersköterskor som ska vara neutrala beordras in i stället för sjuksköterskor. Men om arbetsgivaren beordrar skyddsarbete är man tvungen att jobba övertid. Det gäller såväl undersköterskor som sjuksköterskor. Skyddsarbete kan bli aktuellt om det till exempel finns en akut fara om inte arbetet utförs. 

Region Halland är en av de regioner som nämner skyddsarbete i en enkät som Dagens Samhälle har gjort.  

Oro för samvetsstress

I Region Västerbotten är Titti Hedlund ordförande för Kommunal och hon ser en oro bland medlemmarna. 

– Det är lite att Kommunals medlemmar hamnar i skottlinjen mellan arbetsgivaren och Vårdförbundet, säger Titti Hedlund. 

Det blir tydligt i de flesta verksamheter som redan är hårt pressade. 

– Det kan handla om frågor om beordrad övertid, vilket vi ser som brott mot lagt varsel. Vår syn är att arbetsgivaren då försöker kringgå varslet, säger Titti Hedlund. 

Kommunalare har hög arbetsmoral

 Den svårighet hon ser med neutraliteten är samvetsstressen. 

– Kommunals medlemmar har en extremt hög arbetsmoral och känner ju så otroligt mycket för de här patienterna. Det upplever jag är jobbigt med neutralitetsfrågan. I övrigt försöker vi vara tydliga med våra medlemmar att vi alltid har rätt att hävda neutralitet, men vi kan inte arbetsvägra, säger Titti Hedlund. 

Kommunalarbetaren har varit i kontakt med flera regionsektioner. Även i Norrbotten och vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg ser man risker för krav om övertid och en ansträngd arbetssituation för Kommunals undersköterskor.