Vårdkonflikten är i gång – ingen övertid för sjuksköterskor
Det blev inget nytt avtal för Vårdförbundet i tid. Fackets blockad bryter därmed ut. Det kan innebära längre väntetider i vården.
I går kväll, onsdag, sa arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona nej till Vårdförbundets sista bud till ett nytt avtal. Arbetsgivarna ville istället fortsätta att förhandla under dagen, men den inviten nobbade facket.
“Vi kan konstatera vi står fortsatt långt i från varandra“, meddelade facket i ett sms till Arbetet.
Klockan 16 i dag, torsdag, bröt därmed fackets varslade blockad mot övertid, mertid och nyanställningar ut.
Enligt arbetsgivarna kommer blockaden att få stora konsekvenser i form av längre väntetider för planerade operationer, uppföljningar och återbesök, varnar arbetsgivarna.
– Resurserna kommer att behöva koncentreras till akuta operationer och behandlingar för att undvika fara för liv och hälsa. Andra yrkesgrupper, som inte omfattas av konflikten, riskerar också att få jobba mer och med högre belastning, sade John Nilsson, förhandlingschef Sobona i ett pressmeddelande innan blockaden var ett faktum.
Facket kräver kortare arbetstid
Facket kräver bland annat kortare arbetstid, hållbara scheman och en god löneutveckling för samtliga anställda.
Enligt Vårdförbundet jobbade medlemmarna 3 miljoner timmar övertid förra året, och många fick inte ut fyra semesterveckor i sträck under sommaren. Pressen gör att många går ner i arbetstid och blir sjuka av sina jobb enligt facket.
– Vi orkar inte jobba ett helt yrkesliv i dag. Det borde vara rimligt att erbjuda en början till en arbetstidsförkortning, säger fackets ordförande Sineva Ribeiro till TT.
Hon anser att det är hög tid för arbetsgivarna och politikerna att ta ett ansvar.
– Man har länge planerat för en vård i Sverige som man inte har resurser för. Vi vill inte betala med vår hälsa, säger Sineva Ribeiro.
Blockaden som nu träder i kraft omfattar 63 000 av Vårdförbundets medlemmar i samtliga regioner. I Stockholm omfattas också Södersjukhuset, Danderyds sjukhus, Capio S:t Görans sjukhus och ambulanssjukvården som drivs i bolagsform och har avtal med Sobona.
Facket betonar att detta är ett första varsel och att mer omfattande stridsåtgärder kan bli aktuella om inte blockaden får effekt.