Hot om strejk i kommuner och regioner
Kommunal väljer att varsla om strejk för kommun- och regionanställda och anställda i kommunala bolag, med Sobona-avtal.
För första gången på över 20 år kan undersköterskor och andra yrken i Sveriges kommuner och regioner så småningom behöva gå ut i strejk för ett nytt avtal. Strejken omfattar mer än 5 000 medlemmar och varslet i sin helhet berör stora delar av landet. Strejken bryter ut torsdag den 18 april, kl 07.00 om ingen lösning nåtts innan dess, skriver Kommunalarbetaren.
– En strejk är alltid en sista utväg och absolut inget Kommunal gör lättvindigt. Men om inte SKR och Sobona väljer att hitta en lösning vid förhandlingsbordet har Kommunal inte något annat val än attagera, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal, enligt ett pressmeddelande.
Det var i fredags som Kommunal avbröt förhandlingarna med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR och Sobona om ett nytt avtal sedan Kommunal sagt nej till slutbudet. Och nu lägger facket alltså strejkvarsel.
Fack och arbetsgivare har i flera månader förhandlat om ett nytt avtal för omkring 540 000 anställda i kommuner och regioner och kommunala bolag med Sobona-avtal. En av de stora stötestenarna i förhandlingarna har varit Kommunals krav om att slopa dispensen vid avsteg från 11 timmars dygnsvila inom räddningstjänst och LSS. Något SKR/Sobona inte velat diskutera, enligt Kommunal. I stället har förslag kommit som Kommunal uppfattar som försämringar.
Även blockader i varslet
I Kommunals konfliktvarsel ingår förutom strejk även en nyanställningsblockad, samt mer- och övertidsblockad i ett antal kommuner, även dessa börjar gälla den 18 april klockan 07:00.
Det betyder att arbetsgivarna inte kan anställa nya personer från det datumet och att heltidsanställda som omfattas av varslet inte kan jobba övertid och att deltidsanställda inte kan jobba mertid.
Inom kort kommer nu medlare att kallas in för att om möjligt lösa konflikten. Lyckas de inte med det innan den 18 april kan strejken antingen skjutas upp, om man är nära en lösning, eller träda i kraft.
Senast Kommunal såg sig tvungna att gå ut i konflikt i kommuner och regioner var 2003. Då strejkade bland andra renhållningsarbetare, barnskötare och lokalvårdare. Konflikten varade i fem veckor. Även 2013 lade Kommunal strejkvarsel men då nåddes en lösning innan konflikten bröt ut.
Artikeln är tidigare publicerad i Kommunalarbetaren som tillsammans med Arbetet och sex andra titlar ingår i LO Mediehus.