Fackförbundet Vision får antipriset Årets gröntvättare för ”lyxrenovering” av lägenheter
Fackförbundet Vision anklagas för en onödig renovering av hyreslägenheter samtidigt som förbundet har en hög profil i miljöfrågor. Nu får Vision den icke hedervärda utmärkelsen Årets gröntvättare.
En infekterad strid om lägenhetsrenoveringar i ett hus i Stockholm ligger bakom utmärkelsen. Fackförbundet Vision äger fastigheten och planerar en renovering som enligt hyresgästerna är helt onödig.
Fina fungerande originalkök ska rivas ut, liksom golv, dörrar och hatthyllor från 1950-talet. Även lägenheter som nyligen renoverats ska få allt utbytt.
En av hyresgästerna som protesterar är Sture Nordh som har ett förflutet som ordförande både för TCO och SKTF, som Vision tidigare hette.
Tidigare ordförande: ”Det är förfärligt”
– Att Vision får, och förtjänar, det här priset är riktigt sorgligt. Det är ett förbund jag fortfarande uppskattar och som gör väldigt mycket när det gäller miljö och klimat, men inte hos sig själva. Det tycker jag är förfärligt, det blir en sorts dubbelspel, säger han.
Han och de övriga hyresgästerna tycker att Vision med sin miljöprofil borde undvika onödiga renoveringar, och de misstänker att renoveringarna görs för att maximera hyreshöjningarna.
– Stambyte behövs, det har vi inget emot, men det vi motsätter oss är inget annat än en lyxrenovering.
Det är den ideella föreningen Renoveringsraseriet som utsett Vision till årets gröntvättare efter en omröstning.
– Ett fackförbund som säger sig värna miljön men inte respekterar hyresgästernas önskan om att få behålla sina fina kök, förtjänar att stå i skamvrån. För det här priset lär de inte vilja ha. Allra minst eftersom deras vision har gått på grund, säger Gustav Bergström, generalsekreterare för Renoveringsraseriet, på föreningens hemsida.
Vision: ”Mest effektivt och hållbart”
Visions presschef Caroline Cederquist, förnekar att renoveringen sker i onödan. Stambyte måste genomföras och då är det bäst att renovera köken samtidigt.
– Köken har idag varierande kvalitet. Vi vill ha ett enhetligt tänk så att de håller på sikt och då är det mest effektivt och hållbart att byta ut alla kök samtidigt, säger hon.
Hon tillägger att reoveringen även behövs för att få plats med modern och energisnål köksutrustning samt funktionella kärl för källsortering.
– Det kommer att ge ett minskat klimatavtryck i och med att vi gör de här förbättringarna och allt samtidigt, säger hon.
Sture Nordh är också kritisk till att hans gamla fackförbund inte velat lyssna på hyresgästerna.
– Vi har försökt få inflytande och samråd, men det har avvisats fullkomligt. Det tycker jag är uppseendeväckande, särskilt av ett fackförbund som Vision.
Inte heller det håller Caroline Cederquist med om.
– Vi har haft flera samtal med de boende men valt att främst samtala med dem enskilt, säger hon.
Renoveringen ligger nu i hyresnämnden som ska ta upp ärendet i mitten av mars.
Priset Årets gröntvättare i fastighetsbranschen delas ut till fastighetsägare som gärna lyfter fram sin hållbarhetsprofil samtidigt som de renoverar i onödan vilket leder till ökat klimatavtryck. Uttrycket kommer från det engelska greenwashing som innebär att företag försöker framställa sin verksamhet som miljövänligt fast den inte är det.