Varje kvartal skickar Södertälje kommun personnummer på samtliga anställda, omkring 7 000 personer, till ett externt företag. Företaget kontroller sedan de anställda i olika databaser för att bland annat se om de begått något brott.

Det man letar efter är om någon begått sexualbrott, narkotikabrott, våldsbrott eller ekonomisk brottslighet.

”Är inte lagliga”

Men det är inte ok, enligt JO, som riktar allvarlig kritik mot kommunen.

– Kommunens kontroller är inte lagliga. Kommunens agerande är mycket anmärkningsvärt. Upplägget ger intrycket att kommunen vill begränsa insynen i förfarandet, säger JO Per Lennerbrant, i ett pressmeddelande.

Kontrollerna sker utan samtycke och är enligt JO ett allvarligt ingrepp i den personliga integriteten, som strider både mot regeringsformen och Europakonventionen.

Enligt Södertälje kommun gör man kontrollerna för att komma åt grov organiserad brottslighet inom kommunen.

“Syftet är ju ytterst skyddet”

– Syftet är ju ytterst skyddet. Vårt absolut största skyddsvärde är ju södertäljeborna. Det är barn i förskola, elever i skola, äldre och funktionshindrade. Vi måste se till att det finns en trygg och säker verksamhet för dem, sade Johan Lefverström, personaldirektör i Södertälje kommun, tidigare till Arbetet.

Men oavsett syfte menar JO att kontrollerna inte kan utföras på det sätt som Södertälje gör.

– Jag ifrågasätter inte kommunens ambition att komma till rätta med organiserad brottslighet i kommunkoncernen. Åtgärderna måste dock ha stöd i rättsordningen och stämma överens med grundläggande bestämmelser till skydd för personlig integritet och privatliv, säger JO Per Lennerbrant.

Kontrollerna sätt på paus

Efter kritiken pausar kommunen bakgrundskontrollerna tillfälligt.

 Nu ska vi utvärdera och analysera det JO beskriver i sin bedömning. Under tiden pausas kontrollerna. Vi kommer se över detaljer i upplägget av vårt arbete, för att hitta konstruktiva sätt att tillmötesgå JO:s synpunkter, säger Magnus Gyllestad, stadsdirektör, Södertälje kommun, i ett pressmeddelande.