Många har förvånats över hur stark arbetsmarknaden varit den senaste tiden. Trots krig, inflation och chockhöjda räntor som fört oss in i en lågkonjunktur ökar inte arbetslösheten så mycket som förväntat.

En förklaring är det som kallas ”labour hoarding” eller hamstring av arbetskraft. Det innebär att företag väljer att behålla personal trots att affärerna går sämre. Alltså att man har fler anställda än man egentligen behöver.

Sett till hela arbetsmarknaden uppger ett av tio företag att de förväntar sig ett ökat eller oförändrat antal anställda trots att de tror på sämre efterfrågan, vilket Konjunkturinstitutet utgår från i sin statistik över arbetskraftshamstring.

Byggbranschen sticker ut, där ett av fyra företag behåller personal de kanske inte behöver. Det trots diverse larmrapporter om tvärstopp för husbyggandet i Sverige.

Behåller anställda trots sämre tider

Enligt Johan Deremar, prognosansvarig på bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen, hålls branschen ändå uppe av byggande av lokaler och anläggningar.

Men även på bostadssidan byggs fortfarande en hel del som påbörjats tidigare. Så enligt honom har många företag runt om i landet tillräckligt att göra, i alla fall ett tag till.

– Men ser man inte någon tydlig vändning framåt våren, sommaren nästa år, då riskerar vi säkert ganska mycket varsel, säger Johan Deremar.

Jätteökning på två år

Grafen visar andelen byggföretag (i procent) som förväntar sig ökat eller oförändrat antal anställda, samtidigt som de förväntar sig minskat byggande. Källa: Konjunkturinstitutet

Enligt honom fick byggbranschen lära sig den hårda vägen att det kan vara lönt att behålla anställda trots att orderböckerna inte fylls tillräckligt.

Under 90-talskrisen försvann många byggjobb. Sedan tog det lång tid att få tillbaka folk när det vände. När finanskrisen kom 2008-2009 hade man lärt sig och färre än väntat sades upp, enligt Johan Deremar.

– Är det några dåliga månader och man ser lite bättre hopp längre fram så kan det vara värt att ha några gubbar på lådan. Man vet ju att de blir jättesvåra att få tag i när det vänder, för då går det oftast väldigt fort och då står man där.

Brist på arbetskraft

Enligt Victor Tanaka, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, är det tre faktorer som har sammanfallit just nu som gör att företagen behåller personal trots sämre tider.

– Det första är den stora arbetskraftsbristen vi har i dag. Det gör att många företag ser det som mer lönsamt att behålla den där duktiga VVS-montören eller den erfarna svetsaren som är jätteduktig än att säga upp dem och sedan försöka återanställa dem när ekonomin vänder uppåt igen.

Det andra är att nedgången förväntas vara tillfällig. Flera riksbanker runt om i världen har börjat signalera att räntehöjningarna kan vara över och att inflationen fortsätter att falla. Något som kan påverka företagens prognoser i en mer positiv riktning.

– Det tredje är att företagets vinster har varit historiskt höga de senaste åren. Det finns mer pengar i systemet och det dämpar varslen och det dämpar konkurserna kan jag tänka mig, säger Victor Tanaka.