Skyddsombud ska utredas – ”Politisk beställning av SD”
Arbetsmiljöverket ska ta fram förslag som gör att fler vill vara skyddsombud, oavsett om de är med i facket eller inte. En politisk beställning från Sverigedemokraterna som kommer att försämra de anställdas skydd, hävdar LO.
Allt fler arbetar på arbetsplatser där det inte finns något skyddsombud.
Det oroar regeringen, som vill att Arbetsmiljöverket undersöker vad utvecklingen beror på.
Arbetsmiljöverket ska också ta fram förslag som kan få fler arbetstagare att engagera sig som skyddsombud, ”oavsett om skyddsombuden respektive arbetstagarna har en facklig tillhörighet eller inte”
LO anar antifackliga avsikter
I regeringens uppdrag till Arbetsmiljöverket sägs inte uttryckligen att skyddsombudens koppling till facket är problematisk. Men LO anar antifackliga avsikter.
– Det är förstås en bra intention att fler ska vilja vara skyddsombud. Men regeringen bortser helt från skyddsombudets otroligt svåra position, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.
– Som skyddsombud navigerar du mellan arbetskamraterna, som du ska skydda, och chefen, som har kapitalistiska krav på sig att leverera vinst. Ett nästan omöjlig sits.
”Politisk beställning”
Skyddsombud kan bli otroligt impopulära hos arbetsgivarna, som ibland går så långt att de avskedar nitiska skyddsombud. Men också hos arbetskamraterna, som inte får det skydd de väntar sig, tillägger Torbjörn Johansson.
– Att då tro att man kan vara skyddsombud utan att ha sitt fackförbund i ryggen, det är så korkat att jag blir matt.
I uppdraget till Arbetsmiljöverket står inte att skyddsombud inte ska kunna utses av fackklubben. Övertolkar inte LO det här?
– Sverigedemokraterna har pratat länge om att de vill skilja skyddsombuden från facket. Så det här är en ren politisk beställning av SD som kommer att drabba de anställdas skydd, svarar Torbjörn Johansson.
”Du blir arbetsgivarens lakej”
Men i Arbetsmiljöverkets uppdrag ingår inte att föreslå lagändringar?
– Det här är ett första steg som kan följas av fler. Och den som utreder uppfattar nog den politiska viljan bakom.
Inriktningen att få fler att bli skyddsombud, oavsett om de har fackets skydd eller ej, kan i förlängningen leda till att vi får skyddsombud som utses av arbetsgivaren, befarar Torbjörn Johansson.
– Ett skyddsombud utan fackets stöd är rökt. Du blir arbetsgivarens lakej. Då har arbetskamraterna förlorat allt; då har vi skyddsombud som ägs av arbetsgivaren.
Regeringspartierna kritiska till dagens system
Arbetsmiljölagen säger att ett eller flera skyddsombud ska utses på arbetsplatser med minst fem anställda.
I dag utses lokala skyddsombud utses av det fack (”den lokala arbetstagarorganisation”) som har kollektivavtal med arbetsgivaren. Finns ingen sådan organisation, så utses skyddsombud direkt av de anställda.
Sverigedemokraterna vill bryta skyddsombudens koppling till facket. I en intervju i Arbetet har partiledaren Jimmie Åkesson dessutom sagt att det är väldigt svårt att vara regionalt skyddsombud om man inte tillhör det socialdemokratiska partiet.
Också de tre regeringspartierna har uttryckt kritik mot att lokala skyddsombud som regel utses av facket, bland annat i motioner till riksdagen.