Jimmie Åkesson, SD, tveksam till etableringsjobb: ”Låtsasjobb”
Sverigedemokraterna delar inte regeringens optimism kring etableringsjobben. Den typen av låtsasjobb brukar inte leda till riktiga jobb på sikt, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Snart är de första etableringsjobben på plats, lovade statsminister Ulf Kristersson (M) i sin regeringsförklaring.
Etableringsjobben ökar nyanländas och långtidsarbetslösas möjligheter att etablera sig på arbetsmarknaden, sa arbetsmarknadsminister Johan Pehrson när han presenterade regeringens satsning tidigare i veckan.
I budgetpropositionen väntas regeringen avsätta 260 miljoner kronor för att 1 500 personer ska kunna få den nya anställningsformen nästa år.
Därefter räknar regeringen med att etableringsjobben byggs ut till att omfatta drygt 7 000 anställningar 2026, enligt Dagens Nyheter.
SD Avvaktande
Men det största partiet i regeringsunderlaget, Sverigedemokraterna, förhåller sig avvaktande till etableringsjobben.
– Det talas om etableringsjobben som parterna har kommit överens om. Jag är inte alls, i grunden, förtjust i den typen av… ja vi brukar kalla det låtsasjobb lite elakt. För det brukar inte leda till riktiga jobb på sikt, säger partiledaren Jimmie Åkesson till Arbetet.
Jimmie Åkesson hoppas att etableringsjobben ändå ska visa sig fungera bättre än tidigare former av subventionerade anställningar.
– Då kommer vi kunna se en utfasning av de gamla systemen till förmån för etableringsjobben. Det tycker jag i så fall är en bra reform.
Jimmie Åkesson ger sin syn på etableringsjobben och arbetsmarknaden i stort i samband med riksdagens öppnande på tisdagseftermiddagen.
Skatten viktigast i budgeten
Av förslagen i regeringens budgetproposition ser han sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare som särskilt viktigt för arbetsmarknaden.
På regeringens uppdrag utreds nu en plikt för offentligt anställda att informera Polisen och Migrationsverket om de möter personer som är i Sverige illegalt.
Ett antal fackförbund och yrkesgrupper protesterar. Blir informationsplikten ett slag i luften om lärare och läkare undantas från den?
– Det återstår att se vad utredaren kommer fram till. Redan när vi förhandlade om Tidöavtalet stod det klart att vi kommer att behöva förhandla igen, eftersom vi inte är överens om de här undantagen, svarar Jimmie Åkesson.
– Men framför allt tror jag signalvärdet av den här sortens reformer är viktigt.
Bör det vara skäl för uppsägning om en anställd struntar i sin informationsplikt?
– Jag vill vänta in utredningen innan jag gör den sortens skarpa ställningstaganden. Det är inte helt okomplicerat.