Parkeringsvakten Annika: Får fingret minst en gång i månaden
Trots hot, glåpord och fysiska angrepp älskar parkeringsvakten Annika Gellin sitt arbete.
För 25 år sedan gjorde Annika Gellin sin första arbetsdag som parkeringsvakt i Uppsala kommun. Samma dag fick hon en hopknycklad parkeringsbot nedtryckt innanför tröjan. Mannen hade ställt sig på en handikapp-plats utan tillstånd och lät frustrationen gå ut över henne.
– Jag minns att jag blev rätt chockad. Det var ju han som gjorde fel, säger hon.
Liknande historier har följt henne genom åren. Minst en gång i månaden ger någon henne fingret. En annan tutar argt. En tredje skriker könsord.
Svår arbetsmiljö
En oacceptabel arbetsmiljö för många. Men för Annika Gellin väger friheten upp. Hon får vara ute och kan njuta av motion, sol och ljus.
Lite som idag. Det är en vacker sensommardag i Uppsala när hon kontrollerar en parkeringsplats nära centralstationen. Med hjälp av telefonen skannar hon av registreringsskyltarna. Systemet varnar om någon inte betalt avgiften. Då måste hon vänta sex minuter innan hon kan skriva boten.
Och hon får inte bara hat. Många uppskattar tryggheten hennes uniform bidrar med till stadsbilden.
– Jag minns en äldre man här som inte mådde bra, säger hon och pekar bort mot en korsning. Vi körde hem honom på hans rullator. Han var så tacksam.
Hotades av busschaufför
Som parkeringsvakt blir man också en slags informatör. Många frågor om vägen, vill veta närmsta badplats eller få restaurangtips.
– Man måste vara lugn, kunna ta människor och inte gå på för hårt. Jag vill kunna vara privat när jag går på Ica efter jobbet, säger Annika.
En gång gick det dock för långt. Hon skrev en bot till en busschaufför som ville att den skulle rivas eftersom de kände till varandra. När Annika vägrade hotade han både henne och hennes familj. Fallet anmäldes och gick hela vägen till Svea hovrätt.
– Det var tufft. I efterhand ångrar jag att jag inte pratade med psykolog. Men jag vann målet, det var det viktiga.
För att öka tryggheten har arbetsgivaren Uppsala parkering sedan drygt två år infört kroppskamera för alla anställda. Ett verktyg som sällan används, men som ändå ger arbetsro.
– Det är stor skillnad mot förr. I dag har vi kamera, trygghetslarm och får bra utbildning. Generellt är det ett så mycket bättre jobb än vad folk tror.
Betalt per bil?
Parkeringsböter är egentligen ett samlingsnamn. Parkeringsanmärkningar utfärdas på gatumark och kontrollavgifter delas ut på tomter, tex bostadsparkeringar. Avgifterna från gatumark går direkt till kommunen. Även polisen delar ut parkeringsböter.
En myt är att parkeringsvakter får provision per lappad bil. Det stämmer inte. Varken privata eller kommunala bolag gör så.
Dock förekommer så kallade nollkontrakt. Det innebär att företag inte får löpande ersättning för bevakningen av t.ex. ett parkeringshus. I stället får de betalt genom kontrollavgifter.