Sekos krav för anställda inom staten – 4,4 procents löneökning
Arbetsmiljön inom staten måste förbättras. Det anser Seko som kräver högre lön och bättre arbetsförhållanden för anställda inom bland annat Försvarsmakten, Kriminalvården och Statens institutionsstyrelse (Sis).

4,4 procents löneökning och som lägst 1 192 kronor per heltidsanställd per månad. Det kräver Seko för anställda inom det statliga området när nya löner och arbetsvillkor ska omförhandlas.
Det gäller bland annat anställda på statliga myndigheter som Kriminalvården, Statens institutionsstyrelse (Sis), Försvarsmakten, Trafikverket, Arbetsförmedlingen och Polisen.
– Utöver lönen så är arbetsmiljön den viktigaste frågan för oss just nu, säger Helen Thornberg, ombudsman på Seko.
Tuff arbetsmiljö inom staten
Enligt Seko finns det arbetsmiljöproblem på flera arbetsplatser inom staten. Många medlemmar arbetar i riskfyllda miljöer, på exempelvis Sis-hem, anstalter och häkten.
För att förbättra situationen vill Seko införa ett arbetsmiljöavtal.
– Vår tanke är att det på något sätt ska bli ett ramavtal där det står hur man ska hantera arbetsmiljöfrågor på respektive arbetsgivare inom statens område, säger Helen Thornberg.
Seko kräver också bland annat ett stopp för ensamarbete i klientnära miljöer och extra fritid i form av arbetstidsförkortning.
Arbetsgivarverket vill ha större inflytande
Anna Falck är förhandlingschef på Arbetsgivarverket. Enligt henne var det inga större överraskningar bland Sekos krav.
– Det var ungefär vad vi väntade oss. Nu har vi bara växlat yrkanden och ska börja förhandla, så jag vill inte värdera deras yrkanden i det här läget, säger hon.
Vill inte ha garanterad löneökning
Arbetsgivarverket vill helst ha ett så kallat sifferlöst avtal, där löner förhandlas lokalt på arbetsplatserna utan en garanterad löneökning.
Arbetsgivarna vill också ha större möjlighet att påverka arbetstiderna.
– Statlig sektor har en bred verksamhet, med likheter och skillnader. Det gör att vi behöver fortsatt skapa förutsättningar till ett ansvarstagande i anpassningen utifrån den lokala verksamheten, säger Anna Falck.