Ljuset och grönskan är här. Årets ljuvligaste högtid står för dörren.

Sju sorters blommor ska plockas, kransar ska bindas, lekar ska lekas och midsommarstänger ska resas.

I gommen varvas sill, snaps, nypotatis och jordgubbar om vartannat.

Men så plötsligt. I horisonten skymtas mörka orosmoln som sakta kryper närmre.

När kylan faller på fram mot småtimmar kommer det: Pratet om politik.

När snapsen och groggarna börjar verka tenderar diskussionerna att dra igång. Någons medhavda pojkvän refererar till Henrik Jönssons senaste Youtube-klipp.

Han tycker skatt är stöld och förstår inte varför Systembolaget inte kan ha öppet på röda dagar. Han hävdar också att Tidöavtalet är det bästa som hänt Sverige.

Här är en guide på hur du hanterar politiksnacket:

SD och deras historia

Den absolut viktigaste punkten. Går att exemplifiera med många saker men det är alltid viktigt att påminna om att det är ett parti sprunget ur nazism. Det får aldrig aldrig glömmas bort. Fråga om det är rimligt att regeringssamarbeta med ett sånt parti.

Man kan alltid googla fram bilden på Björn Söder tillsammans med Franz Schönhuber och fråga om det känns bra i magen att ha röstat fram en regering som är beroende av hans parti.

Brutna vallöften

Man säger en sak innan valet, sedan genomförs valet och sedan säger man en sak också efter valet, som Johan Pehrson uttryckte det.

Här finns det att ta av.

Elstödet utlovades att vara hos hushållen i god tid före jul men nådde inte hushållen (dessutom bara i södra Sverige) förrän i februari.

Efter valet sa Ebba Busch att man aldrig lovat pengar innan jul.

Sänkningen av bränslepriserna som aldrig blev av på grund av att ”verkligheten spökade”.

Innan valet orerade man vitt och brett om att man inte ville se några stålskogar men efter valet sa Busch att vi behöver mer vindkraft överallt. Ställ frågor kring det här.

Slakten av välfärden

Sveriges Kommuner och Regioner skriker efter pengar och har gjort så under en lång tid. SKR befarar att man i år kommer gå med ett underskott på drygt 24 miljarder.

I höstens budget fick man 6 miljarder kronor och finansminister Elisabeth Svantesson (M) meddelade tidigare i år att regeringen inte kommer skjuta till mer pengar utan att det bara är att bita ihop för alla välfärdsarbetare. Samtidigt sänkte man skatten för höginkomsttagare med 13 miljarder.

Fråga gärna också vilka andra demokratier idag som tycker att välfärdsarbetare ska agera efter angiverilagar.

Partifinansieringen

I sann Henrik Jönssonsk anda kommer nog högervännen vara positiv till att regeringen ser över partifinansieringen genom lotterier. Han ser nog inga problem med att aktivt slå undan benen på oppositionen och strypa dess tillgångar.

Givetvis är en hänvisning till M och SD:s egna partilotter bra här.

Här kan det också var värt att påminna om att justitieminister Gunnar Strömmer (M) så sent som i höstas tipsade givare hur man kan kringgå lagen om insyn i partiers finansiering. Och påminn om att före detta M-toppar varit kritiska till regeringens agerande här.

Bekräftelsen

Om du känner att du vill avsluta på god ton fungerar det inte att bara ge ris, man måste även kunna ge ros och se vad den högernationalistiska regeringen faktiskt åstadkommit hittills. Ett avskaffat danstillstånd och en extra flaggdag för kungen i september är två bra exempel.

Glad midsommar önskar Nya Mittens redaktion!