Brister i vår välfärd blir istället en försäkringsfråga
Ansvaret hamnar på individen – inte på samhället och staten
Söta hundvalpar, nyfödda bebisar och gråtande barn avlöser varandra på skärmen. Den gemensamma nämnaren? Alla borde de skyddas med specifika försäkringar.
Kavalkaden av tv-reklamer med tårdrypande musik och sentimentala svartvita bilder spelar på min otrygghet. En otrygghet som talar klarspråk om vårt samhälles brister.
Problemet ligger inte i att försäkringsbolag försöker tjäna på att sälja försäkringar, det är därför de finns. Problemet är att det är möjligt. För vem vill inte skydda sitt barn mot kränkningar på nätet?
Det borde inte vara ett orimligt krav att ha på en fungerande rättsstat
Nu kan du alltså teckna en försäkring som skyddar just dig och din familj mot nätmobbing eller mot att bilder på ditt barn sprids mot hens vilja.
En ny försäkring, där du inte bara får juridisk hjälp utan också psykologisk, om du skulle bli utsatt för brott. När en mobiloperatör kan lansera en försäkring, inte av den nyinköpta telefonen – utan för att skydda dig och din familj – så är det något som gått snett.
Individuella minifallskärmar
En vild tanke: Borde det inte vara rättssystemet och staten som skyddar medborgarna om de blir utsatta för brott? Det borde inte vara ett orimligt krav att ha på en fungerande rättsstat.
Ett annat exempel på hur försäkringarna breder ut sig hittar vi hos Hyresgästföreningens Bo kvar-försäkring, som ska hjälpa dig med boendekostnaderna om du blir sjukskriven.
Påminner inte det om något som en gång i tiden kallades välfärd? Brukade det inte stavas Försäkringskassan och vara en fråga om skydd för oss alla snarare än individuella minifallskärmar?
Ett tredje exempel på hur brister i vår gemensamma välfärd blir en försäkringsfråga återfinns inom lärarfacket.
Sveriges Lärare lanserade nyligen en vårdförsäkring, med fokus på att medlemmarna ska slippa hamna i vårdkö. Försäkringen täcker bland annat patientavgifter, och är på sin hemsida tydliga med att det går fint att vända sig till nätläkare som Kry.se.
En exklusiv klubb
Dessutom får du tillgång till “erfarna sjuksköterskor” som kan ge dig rådgivning och som “lotsar dig till rätt privatvårdgivare och bokar besök”.
En toppendeal, kan det tyckas i den svenska välfärdsstatens haveri. Självklart är det ingen som vill riskera att hamna i långa vårdköer eller dras med höga avgifter när man är sjuk.
Frågan är om det enbart är lärare som borde ha rätt till snabb vård.
Det gäller dessutom inte alla lärare, för det är bara den som är “fullt arbetsför” som kan teckna försäkringen. Om du har en funktionsvariation eller medfödd sjukdom får du tyvärr inte vara med i den exklusiva klubben.
Mänsklig rättighet
Genom att lägga ut ansvaret för rätten till trygghet och vård på försäkringarna hamnar ansvaret på individen – inte på samhället och staten. Vård och skydd mot kränkningar på nätet ska inte bara finnas för den som haft råd att teckna försäkring.
Alla borde ha rätt att bo kvar, det är trots allt en mänsklig rättighet enligt FN.
Det är dags att fundera på om det verkligen är ett försäkringssamhälle vi vill ha. Personligen ser jag hellre en vård som fungerar – för alla – och ett rättssystem som inte skipar rättvisa via min mobiloperatör.