Solens strålar flödar in i rummet och träffar skrivbordet. Birgit Birgersson Brorsson fortsätter visa och peka inne på sitt rum i Sölvesborgs kommunhus. Gardinerna som ser ut att vara från 90-talet skuggar lite och ljuset faller in lite ojämnt.

Men titta, det lyser verkligen in här, och här, säger hon medan hon studerar brytningarna. 

När Louise Erixon, stadens sverigedemokratiska maktfaktor och kommunstyrelsens förra ordförande, tvingades lämna över rummet kommenterade hon ljusinsläppet, berättar Birgit Birgersson Brorsson.

– Hon skrev att det ska bli så skönt att flytta till ett rum där solen i alla fall skiner in. Men hon har nog aldrig varit här. För jag tycker solen skiner in ganska mycket, säger BBB, som hon också kallas. 

Blockad av Louise Erixon

När Birgit Birgersson Brorsson flyttade in efter årsskiftet hängde prideflaggor upp och ner i taklampan. Nu står de i en vas på fönsterbänken. Och hon har fått igenom ett beslut om att flaggan återigen får hissas i kommunen. 

– Jag vet inte om hon hängde dem där med ironi eller varför, säger Birgit Birgersson Brorsson.

”Nu är det nya tider i Sölvesborg, minsann! Frågan som ska rädda Sölvesborg, enligt vissa, åker in genom lite pynt”, skrev Louise Erixon själv om flaggorna på sin Facebooksida. Det ser inte Birgit Birgersson Brorsson, för hon är blockad. 

Louise Erixon (SD), före detta kommunalråd i Sölvesborg, har blockat Birgit Birgersson Brorsson på Facebook.
Louise Erixon (SD), före detta kommunalråd i Sölvesborg, har blockat Birgit Birgersson Brorsson på Facebook.

Efter senaste kommunvalet var det på ett sätt omöjligt att tänka sig att just hon skulle få ta över det soliga rummet. Sverigedemokraterna och Moderaterna fick nämligen nästan 54 procent ihop. En klar majoritet.

På ett annat sätt var utvecklingen ofrånkomlig. Moderaterna var för missnöjda med samarbetet i det så kallade samstyret som bestod av dem, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och det lokala SoL-partiet. 

Så nu sitter hon här. Louise Erixon har flyttat en bit bort i korridoren, men hon är nästan aldrig där, enligt S-politikern.

Maktskiftet i Sölvesborg

11 september 2022 – Kommunval. SD växer med nästan tio procentenheter, till runt 39 procent. Ihop med M, som backar, har de en majoritet.

4 oktober 2022 – M-ledaren Kith Mårtensson säger till SVT Blekinge att hon fortsatt vill styra med SD. Men att M hamnat i skymundan av SD.

21 oktober 2022 – Förhandlingarna mellan M och SD har brutit samman. S, M, C och lokala SoL-partiet presenterar sitt nya styre – alliansen Framtid Sölvesborg.

28 november 2022 – Birgit Birgersson Brorsson (S) väljs till kommunstyrelsens ordförande och hennes kollega Kith Mårtensson (M) väljs till vice ordförande. 

22 januari 2023 – I Folkkampanj Sölvesborg samlar tidigare kommunalrådet Louise Erixon (SD) och andra röster för en folkomröstning mot två heltidsarvoderade kommunalråd (Brorsson och Mårtensson). 

”Det tog min pappa hårt”

Mellan 1983 och 2000 jobbade Birgit Birgersson Brorsson som lödare på verkstadsföretag. Hon var klubbordförande under sex år men lämnade av princip posten efter det. Det är lätt att glömma golvet och det ska man passa sig för. Parallellt engagerade hon sig politiskt. 

Sedan lämnade hon golvet helt och blev internationell sekreterare på IF Metall och jobbade i Stockholm i 15 år. För att sedan återvända till hemtrakterna och bli ombudsman i Blekinge. 

I dag har hon kört någon mil från hemmet på den blekingska halvön Listerlandet. 

Socialdemokrat blev hon nog på grund av sin pappa, resonerar hon. Han berättade om hennes farfar som var dräng hos en hygglig bonde. Men orättvisorna fanns där och en dag när pappan var i 9-årsåldern kom bonden åkandes med vagn. 

– På vagnen låg min farfar som hade gått bort. Det tog min pappa väldigt hårt och han började bilda sin uppfattning. Han var arbetare hela livet och var tydlig med att värna det vi har och att vi ska få det bättre, säger hon.

Ingen arbetarstad

Det pratas mycket om arbetarna som övergett S för SD. Men Sölvesborg är ingen tydlig arbetarstad, eller industristad. Det säger både de som jobbar i receptionen på kommunhuset och Birgit Birgersson Brorsson. Hon beskriver det som mer av en handelsstad i dag, många industrier har krympt eller försvunnit. De som hon mött och som varit övertygade sverigedemokrater är snarare pensionärer, säger hon. 

– De som inte har det så himla gott ställt som skyller allt sitt elände på människor som kommer till Sverige från andra länder. 

Birgit Birgersson Brorsson tycker att SD:s retorik har varit ”Lås in allt du har för nu kommer polackerna och plockar jordgubbar.” Hon påpekar att SD-täta Skåne och Blekinge haft mycket människor från de baltiska länderna som kommit dit och jobbat och att hennes politiska motståndare eldat på en rädsla för dem.

”Varit för tysta”

Även om hon inte menar att arbetarväljarna är centrala i historien om den politiska utvecklingen i Sölvesborg har hon en tydlig syn på fackföreningsrörelsens hantering av SD. 

– Vi har varit alldeles för tysta. Inte tagit debatten. Ser man på de förtroendevalda ute på arbetsplatserna har det där med ideologi blivit eftersatt. Vi är rädda när vi sätter oss vid fikabordet och pratar politik. Du kanske inte omvänder de som går på i ullstrumporna men de andra som sitter och lyssnar kanske tänker till. 

Hon vill se mer ideologi i fackliga utbildningar. När hon gick sådana kurser var det ideologi och ismer hela tiden. 

– Det är en jäkligt bra skolning. Vad har historien sagt och vad vill vi framåt? Vi kommer förlora många arbetarväljare om vi inte kan visa på vad SD tagit för beslut. Men vi tar inte diskussionen.

Men så är hon en sådan som tycker att en fest utan politiksnack är konstig. 

– Jag har jättesvårt att förstå om du är på en fest och aldrig kommer in på politik. I min värld är allting politik. Jag hade haft väldigt svårt att sitta på en fest med en aktiv sverigedemokrat som pratar sverigedemokratisk politik. 

Birgit Birgersson Brorssons dagliga kompanjon är moderaten Kith Mårtensson (till höger). Hon har fått ta emot en veritabel hatstorm från sverigedemokratiska anhängare.
Birgit Birgersson Brorssons dagliga kompanjon är moderaten Kith Mårtensson (till höger). I mitten socialdemokraten Jörgen Englin som var en av dem som fick samarbetet att bli av.

Hat och hot

I korridoren dyker hennes kollega Jörgen Englin upp. De pratar om Iron Maiden. I sommar kommer hårdrocksbandet hit till kommunens stolthet, festivalen Sweden Rock.

Det var Jörgen Englin som ringde till Moderaternas gruppledare Kith Mårtensson morgonen efter valnatten. Det ledde till slut till att hon lämnade samstyret med SD, KD och lokala SoL-partiet. 

Framtid Sölvesborg heter det nya samarbetet som väckte ont blod hos sverigedemokrater i staden. Nu regerar S, M, C och SoL-partiet, med stöd av Vänsterpartiet.

Nere i kommunens lunchrum slår sig kommunstyrelsens förste vice ordförande och moderaten Kith Mårtensson ner i soffan med Jörgen Englin och Birgit Birgersson Brorsson. Panerad fisk på menyn i dag.

– Min dagliga kompanjon, säger Birgit Birgersson Brorsson om sin samarbetspartner.

Sedan den 21 oktober 2022, då när samarbetet offentliggjordes, handlar Kith Mårtensson helst inte utan sin man på matbutiken i Mjällby där 47 procent röstade på SD. Hon har mött en hat- och hotstorm och blivit en symbol för sveket som många sverigedemokrater känner. Till hennes postlåda har det kommit brev där det stått att hon är en vidrig människa. Hur har hon mått under den här tiden? 

– Skitdåligt. Så klart, säger hon. 

”Förjävligt”

Nu samlar Louise Erixon namnunderskrifter till en folkomröstning för att sänka politikernas arvoden. Det nya styret har två heltidsarvoderade politiker, Birgit Birgersson Brorsson och Kith Mårtensson, till skillnad från en tidigare heltidstjänst och en på 20 procent. Kith Mårtensson menar att det handlar om ett nytt arbetssätt. För att få till stånd en folkomröstning krävs att var tionde kommuninvånare skriver på. 

En äldre kvinna som brukar rösta på sverigedemokraterna stannar till nära ett av Sölvesborgs landmärken – den höga gamla gråa silon vid vattnet. Hon vill inte ställa upp med namn. Det är lite känsligt i en stad där alla känner alla, medger hon. Men en åsikt har hon. 

– Det är förjävligt. Den här lilla kommunen behöver inte det.

Men Kith Mårtensson (M) tror att Louise Erixon mest är besviken. 

– Det här är för att de inte fick ihop det. Det måste kännas extremt för Louise Erixon att hon inte kunde sy ihop ett sådant guldläge. Då blir det mitt ansvar att det gick åt pipsvängen. 

Faller Tidöavtalet?

På en ”krisinkallad presskonferens” i slutet av december förra året kallar Louise Erixon det nya styret för ”ett gäng förlorare som tillsammans gick ihop och bildade ett minoritetsstyre med stöd av Vänsterpartiet”. För medan SD ökade nästan tio procentenheter i senaste valet backade alla partier i det nya samarbetet.

Så får man faktiskt göra, konstaterar en man på stan som inte heller vill säga sitt namn. 

– Det är politik. De har ju inte gjort något juridiskt fel.  

Många medier skriver att det nya styret har krossat SD:s skyltfönster. Trots kändisfaktorn – här bor ju partiledaren Jimmie Åkesson och hans före detta sambo Louise Erixon – och att SD ökade i valet blev partiet rundat av M och S. Här sprack samarbetet mellan SD och M. Ger det en föraning om vad som skulle kunna hända på nationell nivå? 

– Med tanke på hur det ser ut i politiken i dag så tror jag att man måste komma till den ståndpunkten oavsett hur mycket man tycker om det eller inte. Har vi ett parti som SD så måste du hitta samarbetspartners över gränserna. Även på riksnivå. Även om det inte sker nästa val men kanske nästa igen, säger Birgit Birgersson Brorsson.

Tror du att Tidösamarbetet håller mandatperioden ut? 

– Nej, jag tror inte det.

Innehåll från Spotify

Genom att klicka på knappen godkänner du Spotifys dataskydsspolicy.