Ulf Kristersson ska ge fan i mina meddelanden
Jag trodde vi fått ett liberalt maktskifte i Sverige
Fingrarna rör sig över det digitala tangentbordet på min telefon. Tummen trycker på chattappens blå pil och ett meddelande skickas iväg till en av alla gruppchatter jag är med i.
Innehållet i meddelandet är rysligt, fasansfullt, något jag absolut inte skulle stå för offentligt.
Notis i telefonen. Ett svar från gruppchatten. Svaret är grövre än vad jag själv skickade iväg. Medlemmarna i gruppchatten reagerar med skratt- och eldemojis.
Några minuter senare upprepas processen. Vi triggar varandra att skriva grövre och grövre saker. En intern jargong.
Jag är övertygad om att detta är vardag för hundratusentals svenskar. Ett andningshål där vi ventilerar och avreagerar oss. På jobbiga chefer, vad som händer i våra flöden eller rapporter från en släktmiddag.
Men nu är det kanske slut med det.
Ett trubbigt verktyg
Häromveckan kom nyheten att regeringen stöder EU-förslaget som ska göra det möjligt att kontrollera och övervaka alla digitala meddelanden.
Målet med den nya lagen sägs vara att bekämpa spridningen av barnpornografi. Och det är såklart svårt att vara emot den intentionen. Men att möjliggöra för EU att övervaka unionens 450 miljoner invånares digitala kommunikation känns spontant som ett trubbigt verktyg som slår ganska brett. Och dessutom verkar det vara snedriktat.
– De pedofiler som man verkligen vill komma åt, de kommunicerar inte på det här viset. De kommunicerar på Darknet och andra liknande ställen, säger Stefan Axelsson, professor i digital forensik och cybersäkerhet vid Stockholms universitet till SVT Nyheter.
Vilka är argumenten för Chat Control om de man vill komma åt inte använder de plattformar Chat Control ska övervaka?
Enligt förslaget är det dessutom AI som ska sköta granskningen av all kommunikation. Jag har sett AI försöka skapa filmer på när Will Smith äter pasta. Tillåt mig att känna stora tvivel kring om AI är tillräckligt kalibrerat för det här uppdraget.
Var är alla högljudda liberaler?
Det första som går att läsa i avsnittet om integritet på Liberalernas hemsida är följande: ”Skyddet för privatlivet är centralt i ett fritt samhälle. Ingen har rätt att veta allt om dig.”
Det här är får ändå anses vara ett ganska stort angrepp på vår personliga integritet. Det här känns som ett förslag som liberala partier, som säger sig värna sådant, borde skrika sig hesa över och säga nej till. Och som jag förstod det fick vi ett liberalt maktskifte i höstas.
Kanske hade jag fel.
Men problemen med Chat Control slutar inte där.
Journalistförbundets ordförande, Ulrika Hyllert, och ordföranden i Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp, Erika Wiman Snäll, menar dessutom i en debattartikel i DN att Chat Control hotar källskyddet.
Fram med brevpapper
Tanken på att Ulf Kristersson kan läsa mina meddelanden får det att vända sig i magen på mig.
Fingrarna rör sig över telefonen igen. Jag tar sikte mot kombinationen av knappar som stänger av den.
Jag författar ett brev till mina kompisar i gruppchatten istället.
Posten är väl lugnt att använda?