Kriminalvårdare hotades när mördare fritogs: ”Fruktansvärt”
En morddömd 17-åring fritogs på torsdagen på väg till tandläkaren. En liknande fritagning skedde i februari. Sekos ordförande inom Kriminalvårdens transportenhet vill att man tänker om helt.
– De kriminella har identifierat en säkerhetslucka. Jag skulle likna det lite vid när man slutade råna bankerna och började ge sig på värdetransporterna, säger Marcus Carlström, Sekos ordförande inom Kriminalvårdens nationella transportenhet.
Han pratar om att två dömda unga män på kort har tid fritagits i samband med vårdbesök.
I februari fritog två beväpnade män en man i 20-årsåldern, dömd för mordförsök, vid ett sjukhusbesök i Norrköping.
På torsdagen fritogs en ung man på väg till tandläkare i Södertälje. Claes Nöjd, chef vid Kriminalvårdens transportenhet, säger till SVT att deras personal hotades med misstänkta vapen. Enligt flera medier är den fritagne en morddömd 17-åring.
”Blivit farligare”
Vid båda tillfällena var de i sällskap med anställda på Kriminalvården, som transporterade dem.
– Det är fruktansvärt att kollegor blir utsatta för sådant här, säger Marcus Carlström, som själv jobbar fackligt på heltid.
Har det blivit farligare att jobba med Kriminalvårdens transporter?
– Jag skulle nog påstå det. Kriminaliteten har ju blivit grövre och nu ser vi att man har identifierat transporterna som ett tillfälle för fritagningar.
”Måste ändra tänk helt”
Han säger att många kollegor har sagt efter fritagningen i Södertälje att de bara väntat på att det skulle hända igen.
– Och en tredje fritagning skulle inte förvåna mig om inte verksamheten förändras drastiskt. Det handlar inte om att ändra lite rutiner utan man måste helt ändra tänket på hur man arbetar, säger Marcus Carlström.
Han önskar att den här typen av transporter ska bli betydligt färre.
– Det finns många tandläkarstolar i kriminalvården som man skulle kunna använda mycket mer, säger han om alternativet till att köra intagna till öppna mottagningar.
Vill se högre bemanning
Han konstaterar att vissa läkarbesök måste göras på sjukhus, men tror att läkarna i många fler fall skulle kunna komma till klienterna.
När man måste köra betonar han vikten av att tillräckligt många från Kriminalvården är med. Han tycker att utvecklingen går åt fel håll.
– Tre personer är normal bemanning. Man kan bemanna upp bra mycket mer, men arbetsgivaren har i stället öppnat upp för att köra med färre.
Oro för våld
På torsdagseftermiddagen hade han inte nog med information för att uttala sig om huruvida bemanningen med tre personer var rimlig i Södertälje.
Däremot är han kritisk till att endast två anställda var med den man som fritogs i Norrköping i februari.
Han konstaterar att körningarna utsätter hans kollegor för stora risker och frågar sig hur det blir om de som kommer inte vill frita personen, utan skada den.
– Vad händer då, när man kanske inte bryr sig om vilka som finns runtomkring?