Larmet: Många inom vård och omsorg riskerar fattigdom
Många anställda inom vården och omsorgen lever på fattigdomsgränsen. Var sjunde som jobbar heltid tjänar mindre än 22 000 i månaden, uppger Kommunal.
Inflationen har gjort det dyrare att leva senaste året. Allra hårdast drabbas de som redan tidigare hade små ekonomiska marginaler.
I en ny rapport konstaterar Kommunal att många som jobbar i välfärden bara har några hundralappar kvar att leva på varje månad när skatt och de viktigaste utgifterna är betalda.
– Vi ska inte ha fattiga anställda i Sverige. Människor ska kunna leva på sin lön, sade Kommunals ordförande Malin Ragnegård när rapporten presenterades i dag, tisdag.
”Risken för fattigdom ökar markant”
30 procent av dem som jobbar heltid i vård och omsorg på Kommunals avtalsområde tjänar mindre än 24 000 kronor i månaden i grundlön, enligt facket.
Var sjunde tjänar mindre än 22 000 kronor. För en ensamstående med barn innebar det att de redan före rekordinflationen levde med låg ekonomisk standard och inte hade råd med exempelvis fritidsaktiviteter, en årlig semester eller att spara till oförutsedda utgifter.
– Risken för fattigdom ökar markant bland de med lägst löner nu när inflationen skenar. Det är mycket allvarligt och djupt oroväckande. Trots att man arbetar heltid och gör rätt för sig så tvingas man leva extremt knapert, säger Malin Ragnegård.
Många jobbar deltid
Många kommunalare jobbar dessutom deltid, vilket gör att de i verkligheten tjänar ännu mindre. 74 procent av alla vårdbiträden jobbar deltid, och det samma gäller 53 procent av barnskötarna.
För att lyfta dem som tjänar minst kräver Kommunal högre lägstalöner i årets avtalsrörelse. Facket vill också se ökad bemanning i välfärden, trygga anställningar, rätt till heltid och slopad karens.