A-kassa stoppad efter cyberattack: Ingen möjlighet att hjälpa dem utan marginaler
Prognosen för när utbetalning från a-kassorna kan ske har skjutis framåt ytterligare. I nuläget är beskedet på tisdag i nästa vecka. Men något råd till den som inte har marginaler att vänta har inte a-kassorna.
UPPDATERAD 7/12. Den som skulle ha fått utbetalning av sin arbetslöshetsersättning imorgon torsdag den 8 december kommer att få vänta.
Det stod klart i måndags, eftersom förra veckans säkerhetsproblem inom a-kassornas it-system är så pass svårlöst att det drar ut på tiden.
I dag, under dagen på onsdag den 7 december, är problemen fortfarande inte lösta. Det innebär att prognosen för när utbetalningarna kan ske har skjutits fram till tisdag i nästa vecka.
– Vi jobbar för att lösa säkerhetsproblemen dag och natt. Det går framåt, men vi är inte färdiga än och jag kan fortfarande inte ge något definitivt besked, säger Johan Ahlgren, kommunikationschef för Sveriges a-kassor.
Hänvisar medlemmar till enskilda kassor
Minst fyra dygns försenad utbetalning av ersättning är mycket för någon utan ekonomiska resurser. Vad den a-kassemedlem ska göra som har planerat för utbetalning imorgon och inte har några marginaler, kan Johan Ahlgren inte svara på.
– Då måste jag hänvisa till de enskilda a-kassorna eftersom det är dessa som har medlemskontakt, säger han.
Men inte heller någon av de enskilda a-kassorna som Arbetet ringer runt till har något svar.
– Vi har stor förståelse för de svårigheter som en försening kan medföra men har inga allmänna råd att ge i övrigt i detta nu, säger Karin Pettersson som är Kassaföreståndare på Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK.
”Utbetalning i slutet av månaden”
Inte heller från Sekos och Byggnads a-kassor har man något svar.
– De flesta av våra medlemmar har utbetalning i slutet av månaden och på så vis är det tacksamt att denna olyckliga situation uppstod nu, när färre drabbas, konstaterar Cecilia Lundqvist, kommunikationsansvarig på Sekos- och Byggnads a-kassor.
Men hur många medlemmar som berörs och vad de ska göra kan hon inte svara på, eftersom hon behöver komma in i de nedlagda systemen för att komma åt den informationen.
”Ingen möjlighet att hjälpa”
Kim Sandberg, kassaföreståndare vid Handels a-kassa har inte heller några råd att ge medlemmar som kommer att få vänta på utbetalning.
– Tyvärr har vi inte möjlighet att hjälpa några medlemmar så länge vi inte kommer in i systemen. Så det är just nu ett moment 22. Jag hoppas har mer information i morgon tisdag.
Det var i fredags förra veckan som någon, ännu inte klart vilken, av Sveriges 24 a-kassors it-system drabbades av en ”cybersäkerhetsrelaterad incident”.
Eftersom alla a-kassor har samma leverantör av it-lösning, Softronics, stängde man då av säkerhetsskäl ner allas trafik både in och ut.
Arbetet har sökt Softronics för att få svar på vad det egentligen är som har hänt och hur säkerheten har kunnat brista, men vd Charlotte Eriksson återkommer enbart via e-post. Hon meddelar:
”Vårt fokus ligger på att starta upp systemen mot våra kunder och alla resurser riktas dit. Vi ber om förståelse för att vi just nu inte kan ta någon intervju utan hänvisar till våra pressmeddelanden och information på vår hemsida.”
Hur många får a-kassa?
Ungefär 39 000 personer får i nuläget ersättning från arbetslöshetsförsäkringen, baserat på statistiken för vecka 43-47.
Det är ungefär 1 procent av det totala antal som är medlemmar i någon av landets 24 a-kassor, som ligger på drygt 3,9 miljoner personer.
Källa: Sveriges a-kassor
Så funkar a-kassan
För att ha rätt till a-kassa behöver du förutom att vara inskriven på arbetsförmedlingen och stå till arbetsmarknadens förfogande, ha jobbat en viss mängd under det föregående året.
Om du inte är medlem i en a-kassa eller har varit medlem kortare tid än ett år kan du få grundersättning. Du kan få högst 11 220 kronor per månad före skatt, beroende på hur mycket du har jobbat tidigare. Du ska också ha fyllt 20 år. Det är Alfa-kassan, en av de 24 a-kassorna i Sverige, som ansvarar för dessa utbetalningar.
För att även vara berättigad till den inkomstrelaterade ersättningen måste du ha varit betalande medlem i en arbetslöshetskassa minst ett år. Som medlem i en a-kassa får du ersättning varje dag du är arbetslös, en så kallad dagpenning. Du kan som mest få ersättning på 80 procent av en lön upp till 33 000 kr per månad.
En ersättningsperiod är 300 dagar. Har du försörjningsansvar för barn under 18 år förlängs perioden automatiskt med 150 dagar.
Källa: Arbetsförmedlingen, a-kassa.se, www.fackligaorganisationer.se