Andrew Tate är, trots sina 11 miljarder visningar på Tiktok där han röker cigarr, poserar med vapen, kvinnor och snabba bilar, inte nödvändigtvis någon gemene man känner till.
Möjligen har han dykt upp på din radar genom rapporteringen om att han i ett koordinerat svep deplattformerats från både Youtube, Tiktok, Twitter, Instagram och Facebook.
Detta hör fortfarande inte till vanligheterna.
Beslutet följde en uppmärksammad kampanj från den brittiska organisationen HOPE not hate, som under flera år hållit ett öga på Tates många kopplingar till den högerextrema miljön.
I sitt uttalande motiverar HOPE not hate kampanjen med att 35-åringen “utgör en allvarlig fara” särskilt för unga män.
Deras uppfattning är att han kan agera som en sorts trojansk häst, som istället för grekiska krigare är fylld av ännu dummare radikala politiska åsikter.
Kvinnor mäns egendom
Tates egentliga hemvist är nämligen inte i den organiserade högerextrema miljön, de många dokumenterade kontakterna med dess förespråkare till trots.
Han hör snarare hemma i vad som brukar benämnas “the manosphere”, en brokig samling mansrättsgrupperingar vars minsta gemensamma nämnare är deras misogyni.
I videoklippen som spritts på nätet hävdar han bland annat att kvinnor är mäns egendom och inte borde få köra bil eller lämna hemmet ensamma.
Tate påstår sig undvika att dejta kvinnor äldre än 19, eftersom de haft för många sexuella partners och är svårare att prägla.
Ni vet, normala saker som män helt utan problem med sitt hypermanliga självförtroende brukar syssla med i den riktiga världen.
Kvinnohatet var också det som de sociala medier som nyligen klippte banden med honom uppgav vara brott mot sina användarvillkor.
Kaninhålet Tiktok
Efter valet i Sverige, med vetskapen att unga människor i stor utsträckning har sina sympatier åt höger, har mycket sagts om det innehåll som dominerar deras onlineplattformar.
I likhet med hur världen några år för sent började ha synpunkter på att Youtubes algoritmer skickade användare ner i kaninhål av allt mer rubbade högerextremister, har turen nu kommit till Tiktok.
Den kinesiska plattformen, som mestadels används av svenskar födda på 00-talet enligt Internetsstiftelsens statistik, har bland annat förärats med en kulturtext där Hynek Pallas på Expressen försöker uppleva appen som en 13-åring och drunknar i SD-vänligt innehåll.
Ett liknande experiment gjordes, och påpekade specifikt Andrew Tates dominans på plattformen, av Guardian tidigare i år.
Teorier, nu som då, handlar ofta om att det är plattformarnas inbyggda algoritmer som premierar det arga och kontroversiella över sans och nyanser.
Andra, företrädesvis sådana som gynnas av det rådande läget, säger istället att konservatism helt enkelt är den nya punken. Det förbjudna och farliga med makt att attrahera en yngre publik.
Pyramidspelet bakom Tate
I Tates fall har framgången en ganska enkel förklaring: Pyramidspel.
Den självutnämnda “Kungen av toxisk maskulinitet”, är – om titeln inte redan avslöjat det – aningen problematisk, och har haft en minst sagt turbulent karriär.
Efter att ha varit världsmästare i kickboxning (enligt egen utsago började han slåss redan med förlossningsläkaren efter sin födsel), gick han helt över till internetscams.
Först med en webcamsajt där han pimpade ut sina flickvänner, sedan med en livsstilsskola för unga män online vid namn Hustler’s university.
Som en del av pseudoutbildningen, i praktiken en prenumerationsavgift för en chattserver, uppmuntrades unga män att bli “affiliates”. Det vill säga, sprida medvetet kontroversiella videoklipp som marknadsföring för att rekrytera andra studenter för betalning.
Där, får man anta, påbörjades det utlovade resultatet att genom kursen bli ekonomiskt oberoende, som innan affilliateprogrammet stängdes ner i augusti i år lockat 127 000 medlemmar enligt Guardians granskning.
För smart för att läsa
Tate må skryta om att han är “för smart för att läsa” på ett sätt som med all önskvärd tydlighet signalerar att han ljuger, men något har han ändå lyckats sätta fingret på.
Terapi? Nej tack.
Utöver beslutet att mjölka pengar ur villfarelsen att det finns en hemlig kod att knäcka för att spela livet på ekonomisk easy mode, har det nämligen visat sig att det finns stora pengar att tjäna på att vara onlinepappa åt bittra unga män.
Terapi? Nej tack. Låt mig istället ge tusentals kronor till närmaste tunnhåriga miljonär som är villig att stärka min världsbild genom medhårsstrykningar om att kvinnor behöver kuvas och att feminism förstört utsikterna för moderna män.
Det är inte en svaghet i en affärsmodell som bygger på förbittring och kontroverser.
Att miljonären i fråga flyttat till Rumänien i alla fall delvis på grund av landets släpphänta syn på sexualbrott, och för närvarande utreds för trafficking, behöver inte vara en nackdel. Inte ens när det påpekas av skribenter som jag, i syfte att visa att han är en osympatisk människa.
Det är inte en svaghet i en affärsmodell som bygger på förbittring och kontroverser.
Mediokra män får makt
“Allt jag behöver göra är att gå ut på internet och säga något uppenbart, som att kvinnor inte kan köra bil”, sa Tate i en video tidigare i år. “Då får mina kritiker ett mentalt sammanbrott och försöker motbevisa mig i en videoserie i tolv delar – som jag inte ens tittar på!”.
För vissa är det kanske svårt att förstå hur attityden, särskilt när den levereras av en bedragare med svag haka och solglasögon inomhus, kan ses som attraktiv för stora grupper av människor.
Tates åsikter är, med det i åtanke, inte särskilt punkiga.
De bör minnas att den påstådda feminazifieringen av västvärlden inte verkar ha påverkat vår förkärlek för att ge mediokra män makt över våra liv – något även den svenska valrörelsen är ett kvitto på.
Tates åsikter är, med det i åtanke, inte särskilt punkiga. Inte det röda Matrix-piller han själv, i en reklamfilm för Hustler’s university, påstår sig kunna leverera.
I en samtid där män i högre utsträckning än någonsin lider av psykisk ohälsa, är ensamma och självmordsbenägna, är tanken att en skränig miljonär som inte tror att depression är på riktigt bryr sig om deras välmående en tydlig chimär.
Föreställningen om att moderna problem går att lösa med medeltida människosyn är det blåaste pillret som finns, särskilt när det serveras av en man vars försörjning är beroende av att andra tror sig behöva hans livsråd.